Grčka, suzavcem na migrante

Grčka policija zasula je patronama suzavca grupu migranata koja se okupila nedaleko od granice Severne Makedonije u nadi da će se, preko Balkana, dokopati zapadne Evrope. Metež među migrantima nastao posle glasina da će neke države otvoriti granice.

Do sukoba migranata i grčke policije došlo je pošto je nekoliko stotina ljudi, preko polja, pokušalo da dođe do makedonske granice. Policija je ispalila patrone suzavca, a zapalila se i sasušena trava na livadi.

Na desetine migranata organizovali su mirni protest na atinskoj stanici Larisis ometajući sve železničke usluge u nadi da će biti prebačeni na grčku granicu i pridružiti se drugim migrantima, čekajući da ožive migracionu rutu iz 2016. godine prema severnoj Evropi.

Železnički operater "Trainose" objavio je saopštenje za štampu u kojem je naveo da su sve usluge suspendovane zbog protesta.

Demonstranti traže autobus koji bi ih odvezao do područja Diavata na severu Grčke, gde se okupilo oko 500 migranata, uključujući porodice sa malom decom u kukuruznom polju izvan kampa nakon poziva postavljenog na društvenim mrežama da dođu do granice.

Grčka je zatražila od nekoliko stotina migranata i izbeglica koji su se okupili na polju nedaleko od grčke severne granice da se vrate u svoje smeštaje ili će biti suočeni sa sankcijama.

Male grupe ljudi, uključujući i decu, stigle su u četvrtak u blizinu migrantskog logora Dijavata blizu granice sa Severnom Makedonijom, podstaknuti izveštajima na društvenim mrežama o mogućnostima organizovanog prelaza severozapadne kopnene granice Grčke sa Albanijom pocetkom aprila, preneo je Rojters.

Do petka ujutro podignuto je više od 100 šatora na terenu.

"Apelujem na te ljude da se vrate u smeštajne centre", izjavio je grčki ministar za migracije Dimitris Vicas grčkoj državnoj televiziji ERT.

"Laž je da će granica biti otvorena", rekao je Vicas i dodao da u međunarodnim sporazumima postoje obaveze, ali i sankcije.

Policija je parkirala autobuse preko puta tog područja kako bi blokirala put migrantima.

Vicas je rekao da se nada da će okupljeni napustiti polje do večeras.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво