Orban na naslovnici "Mladine", Mađarska protestuje

Mađarski protest Ljubljani zbog naslovne strane "Mladine" na kojoj Viktor Orban salutira nacističkim pozdravom. Orbanov portparol slovenački nedeljnik nazvao "bivšim glasnikom Komunističke partije". Ljubljana: Ne mešamo se u uređivačku politiku.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je primilo usmenu diplomatsku notu od mađarske ambasade u Ljubljani i da su odgovorili da se ne mešaju u uređivačku politiku slovenačkih medija, prenosi STA.

Mladina je spornu karikaturu Orbana objavila 22. marta, a ambasada Mađarske ocenila je da je naslovna strana "politički neodgovorna" i zatražila od ministarstva da pomogne u sprečavanju sličnih incidenata u budućnosti.

"Ambasada Mađarske u Ljubljani ubeđena je da naslovna strana nedeljnika Mladina od 22. marta krši principe slobode štampe i izražavanja i da takvi potezi štete odličnim bilateralnim odnosima dve zemlje", navodi se u noti.

U odgovoru ministarstva navodi se da ono poštuje principe slobode izražavanja štampe i da se ne meša u uređivačku politiku slovenačkih medija, niti je ocenjuje.

Mađarski državni sekretar za javnu diplomatiju i odnose Zoltan Kovač takođe je komentarisao naslovnu stranu slovenačkog lista i istakao da nije iznenađen "istorijskom konfuzijom i neprofesionalnim stavom Mladine", koju je nazvao "bivšim glasnikom Komunističke partije".

Na spornoj karikaturi prikazani su lider Slovenačkih demokrata (SDS) Janez Janša i njegove stranačke kolege Branko Grims i Milan Zver kako se grle sa Orbanom koji salutira nacističkim pozdravom ispred mađarske zastave sa slovenačkim grbom.

Mladina je ranije pisala da uticaj Mađarske na Sloveniju nije zanemarljiv i da je najveća slovenačka parlamentarna stranka SDS najveći dužnik Orbanu, čiji režim, kako navode, kontroliše deo unutrašnjih poslova u Sloveniji.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 05. apr 2019, 14:32) - anonymous [neregistrovani]

Ljubomora

Madjarski protest je sasvim u redu.Slovenci u vise navrata a posebno Mladina uzimaju sebi za pravo da pravokativno krsa sva nacela pristojnosti i moralnosti kada je u pitanju odnos prema drugom.Veoma vesto napadaju bilo kog kada je u pitanju neka njihova drzavna malverzacija iznesena putem medija pred oci javnosti.Jasno mi je da je gospodin Orban kao izuzetan politicar danasnjice, visokih politickih moralnih i intelektualnih vrednosti meta mnogim zavidnicima, ljubomornim i nemocnim u svojoj ogorcenosti.Ali postoje i nepisana pravila ljudske i gradjanske pristojnosti na koja gospoda iz Slovenije kao da nikad nisu ni cula niti ih primenjuju u svojim komentarima.

(petak, 05. apr 2019, 14:26) - anonymous [neregistrovani]

@Pravo lice

Ima istine u vasem komentaru.Ali, zaboravljate jednu bitnu stvar, a to je da Madjari nisu Srbi da svima gledaju kroz prste zarad mira u kuci, sloge i slicno.Znaju Madjari vrlo dobro kako postupati sa Slovencima, Hrvatima i njima slicnima.Ipak su Madjari Slovencima i Hrvatima krojili kapu skoro 1000.godina.Za tih 1000. godina i jedni i drugi mogli su samo da sanjaju ono sto su od Srba dobili cim su usli u Kraljevinu...

(petak, 05. apr 2019, 14:07) - anonymous [neregistrovani]

Иста прича са Младином

Опет су Словенци ти који треба да почну....

(petak, 05. apr 2019, 13:29) - FORum LIvii [neregistrovani]

pravo lice

Isto tako su isturali mlade u prve redove u rasturanju Jugoslavije.Prvo su poceli preko omladinskih listova, pokreta i akcija.Tutkali su mlade i kljukali ih mrznjom.Suprotno svim evropskim vrednostima i praksom koja se zalaze za saradnju, miroljubivo resavanje problema, prijateljstvo i dobrosusedstvo, janezi nastavljaju sa mracnom i nazadnom praksom.