Društvene mreže vaskrsavaju balkansku rutu

Grčka je zatražila od nekoliko stotina migranata i izbeglica koji su se okupili na polju nedaleko od grčke severne granice da se vrate u svoje smeštaje ili će biti suočeni sa sankcijama. Migranati su se prethodno okupili ispred kampa kod Soluna sa namerom da krenu na put preko granica balkanskih zemalja kako bi zatražili azil u Evropi.

Male grupe ljudi, uključujući i decu, stigle su u četvrtak u blizinu migrantskog logora Dijavata blizu granice sa Severnom Makedonijom, podstaknuti izveštajima na društvenim mrežama o mogućnostima organizovanog prelaza severozapadne kopnene granice Grčke sa Albanijom početkom aprila, preneo je Rojters.

Grčki ministar za migracije Dimitris Vicas apelovao je da se vrate u smeštajne centre, prenosi grčka državna televizija ERT.

"Laž je da će granica biti otvorena", rekao je Vicas i dodao da u međunarodnim sporazumima postoje obaveze, ali i sankcije.

Policija je parkirala autobuse preko puta tog područja kako bi blokirala put migrantima.

Vicas je rekao da se nada da će okupljeni napustiti polje do večeras.

Sukob sa policijom 

AP je prethodno javio da se da se oko 200 njih sukobilo sa policijom kada su pokušali da probiju kordon. 

Migranti su bacali kamenice na policiju koja je odgovorila suzavcem i šok bombama. Nema ni povređenih ni uhapšenih.

Grčka policija je saopštila da se više od 500 ljudi, uključujući porodice s malom decom, okupilo na jednom polju kukuruza kod migrantskog kampa Dijavatana, desetak kilometara zapadno od Soluna, prenosi AP.

Migranti kažu da su se okupili na anoniman poziv na društvenim mrežama da krenu prema granici Grčke i Severne Makedonije udaljenu 60 kilometara i da pokušaju da probiju granicu, oživljavajući migrantsku rutu koja je zatvorena 2016. godine.

Agencija UN za izbeglice upozorila je migrante da se ne odazivaju na pozive na društvenim mrežama, navodeći da su ilegalni prelasci granica "rizični i opasni".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи