Aktivisti prekinuli Kordićevo predavanje, uzvikivali da je ratni zločinac

Grupa mladih upala je u Zagrebu na predavanje Darija Kordića, bivšeg pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) koji je osuđen za ratne zločine, i prekinula skup povicima da je on ratni zločinac, prenose hrvatski mediji.

Kordić je sinoć u Studentskom domu "Stjepan Radić" u Zagrebu držao predavanje o veri na koje su upali mladi i prekinuli ga. Uzvikivali su da je Kordić ratni zločinac i razvili transparent, koji im je potom oduzet, nakon čega su pobegli.

U jednom trenutku na tribinu je upalo četvoro aktivista koji su počeli da skandiraju "ratni zločinac". Imali su i natpis "Dario Kordić – ratni zločinac", prenosi Indeks.

Na takav potez aktivista žustro je reagovala publika, nasrnula je na njih i izbacila ih iz dvorane. Iz publike se moglo čuti kako će oni "srediti" aktiviste i pobrinuti se za njih pa su pozvali Kordića da nastavi s govorom.

Moderator je pokušao da smiri situaciju dok je Kordić, pomoću citata iz Novog zaveta "Bože, oprosti im, ne znaju što rade", rekao da se moli i za dobronamerne i za nedobronamerne. 

Kordić je, inače, na predavanju rekao kako je "spoznao Boga" za vreme izdržavanja sedamnaestogodišnje zatvorske kazne.

Dario Kordić je nekadašnji potpredsednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a od 1994. do 1995. godine bio je na čelu HDZ-a BiH. Haški tribunal je osudio Kordića na 25 godina zatvora za ratne zločine nad bošnjačkim civilima u Lašvanskoj dolini 1993. godine.

Najteži zločin koji mu je stavljen na teret bio je zločin u selu Ahmići.

Oslobođen je 2014. godine nakon što je dve trećine kazne odslužio u Austriji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво