Rekonfiguracija UNMIKA nelegitimna

Bilo kakva rekonfiguracija UNMIK bez dozvole Srbije i odluke Saveta bezbednosti UN je neligitimna, ocenio je u Atini predsednik Srbije Boris Tadić, koji učestvuje na Kongresu Socijalističke internacionale.

Tadić je rekao da je o tome obevestio generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i podsetio da je nedavno izneo stav Srbije o tom pitanju na sednici Saveta bezbednosti.

"Rekonfiguracija civilnog prisustva na Kosovu i Metohiji mora biti uz dozvolu Srbije ukoliko ćemo da poštujemo principe na kojima danas počiva međunarodna zajednica", naglasio je Tadić.

On je najavio da će o rešavanju ovog problema ponovo razgovarati sa Ban Ki Munom i predstavnicima međunarodne zajednice.

Prema rečima Tadića, vlada Srbije ne želi da gura Srbiju u izolaciju, već da o rešavanju kosovskog problema razgovara sa međunarodnim poslenicima.

"Princip od koga nećemo da odustanemo je da ne priznajemo nikakvu nezavisnost Kosova", poručio je Tadić.

Predsednik Tadić učestvuje u Atini na Kongresu Socijalističke internacionale, čiji je Demokratska stranka konstitutivni član.  

Kongresu, pored delegacije DS, u svojstvu gosta prisustvuju i predstavnici Socijalističke partije Srbije, predvođeni liderom stranke Ivicom Dačićem.

Glavne teme Kongresa SI na kojem su se okupili predstavnici oko 150 političkih partija iz sveta, su mir i rešavanje konflikata, svetska ekonomija, migracije i klimatske promene. Na kongresu će biti utvrđeni i politički prioriteti i strategije za naredni period.

Kongresom SI predsedava Svegrčki socijalistički pokret Jorgosa Papandreua i na njemu učestvuje oko 700 delegata iz 120 zemalja.

Socijalistička internacionala okuplja 159 stranaka i organizacija iz celog sveta. Najviši organ je Kongres koji se održava na tri ili četiri godine, dok se Savet SI sastaje dva puta godišnje.

SI je proistekla iz Druge internacionale koja je formirana 1889. godine, a raspala se pred Prvi svetski rat 1914. i čiji je istaknuti član bila Socijaldemokratska partija Srbije.

Internacionala je obnovljena 1923. godine, a u današnjem obliku postoji od kraja Drugog svetskog rata.

Povezane vesti:

Zanijer: Počinje rekonfiguracija UNMIK-a

Srbija ne prihvata izveštaj Ban Ki Muna

Izjava Borisa Tadića:

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво