Kazaljke razdora: nova svađa Hrvatske i Slovenije

Posle spora oko Piranskog zaliva, odabira kadrova u Nuklearnoj elektrani "Krško", vinske sorte grožđa, na pomolu su nove nesuglasice između Hrvatske i Slovenije. Ovog puta reč je o odabiru vremenske zone, s obzirom na to da EU od 2021. godine ukida izmene zimskog i letnjeg računanja vremena, piše Jutarnji list.

Slovenci su najbliže tome da se odluče za zimsko računanje vremena, potvrđeno je Jutarnjem listu iz slovenačkog Ministarstva infrastrukture.

Kako je pojašnjeno iz Ministarstva, reč je o zadržavanju zimskog, odnosno srednjoevropskog sistema računanja vremena (GMT +1), koji trenutno koriste i svi slovenački susedi.

Odluka Slovenije nije konačna, budući da je u toku savetovanje sa zemljama iz regiona, kako bi se i susedi međusobno koordinirali i odabrali zajedničku vremensku zonu, napominje se u saopštenju Ministarstva.

Slovenci su, kako tvrde, svim tim zemljama uputili dopise sa pitanjima o tome kojoj bi vremenskoj zoni pripadali i razmišljanjima na tu temu.

Ni iz jedne od njih, međutim, za sada navodno nije stigao nikakav odgovor, navodi Jutarnji list.

Hrvatska se i dalje ne izjašnjava 

Odgovora nema ni iz Hrvatske, a nezvanične informacije koje je Jutarnji list dobio iz Ministarstva saobraćaja, mora i infrastrukture kažu da ta institucija od suseda iz Slovenije nije dobila nikakav dopis.

Nezvanični stav je da su Hrvati, ipak, skloniji da odaberu letnje računanje vremena, posebno zbog toga što taj sistem više pogoduje grani turizma koji se u Hrvatskoj i dalje svodi na "sunce i more", piše Jutarnji list.

"Još nismo imali nikakve službene konsultacije s Ministarstvom turizma, ali su nezvanične poruke da bi nam više odgovarao sistem letnjeg računanja vremena. Trenutno nam ova tema baš i nije bila u fokusu, ali moguće je da ćemo zagovarati suprotno od onoga što očigledno zagovaraju naši susedi Slovenci", navodi Jutarnji list, pozivajući se na nezvanične informacije iz Ministarstva saobraćaja.

Kao što bi letnje računanje vremena bilo primereno za hrvatski turizam, tako bi i zimsko računanje vremena išlo u prilog Slovencima, jer su poznatiji po zimskim turističkim programima i zdravstvenom turizmu, nego po suncu i moru.

Slovenci spremni da pregovaraju

Preporuka Evropskog parlamenta je da se po tom pitanju susedne zemlje međusobno dogovore, kako pripadanje različitim vremenskim zonama ne bi izazvalo poteškoće u saobraćaju, ali i brojnim drugim tržištima.

Ukoliko ne uspeju da pronađu zajednički jezik, Odbor za transport i turizam Evropskog parlamenta najverovatnije će procenjivati odluku svake države, sa namerom da odabir zimskog ili letnjeg računanja vremena ne prouzrokuje teškoće na unutrašnjem tržištu EU.

Toga su svesni i Slovenci, koji su očigledno odlučili da preduhitre hrvatsku ravnodušnost po tom važnom pitanju, pa su se među prvima u komšiluku odlučili za zimsko računanje vremena, navodi Jutarnji list.

Napominju da su spremni da pregovaraju.

"Ako će sve susedne zemlje da zadrže zimsko računanje vremena, zadržaće ga i Slovenija. Ali, ako se ispostavi da EU i susedi žele letnje računanje vremena, onda će i slovenačka vlada raspravljati o toj odluci", stoji u odgovoru slovenačkog Ministarstva infrastrukture Jutarnjem listu.

Slovenci bi, ipak, mogli da sačekaju na odluku Hrvatske.

"Svakako bi stav o tome trebalo doneti do kraja godine, ali Ministarstvo saobraćaja smatra da se ova odluka ne bi trebalo donositi prije nego što proverimo kako 'narod diše' po ovom pitanju. Ne mislimo pritom, naravno, na referendum, no bilo bi dobro sprovesti svojevrsnu anketu među našim građanima", saznaje Jutarnji list pozivajući se na nezvanične informacije iz Ministarstva saobraćaja.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво