Kartugalos: Preimenovanje Aja Sofije uvreda za hrišćane

Grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Kartugalos kaže da je mogućnost preimenovanje Aja Sofije u džamiju, uvreda ne samo za hrišćane, već i međunarodne zajednice.

Jorgos Kartugalos je to rekao povodom izjave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da postoji mogućnost da se Aja Sofija, koja je trenutno muzej, pretvori u džamiju.

"Svaki spor o ovom statusu nije samo uvreda za hrišćanska osećanja, već je uvreda međunarodne zajednice i međunarodnog prava. Želimo da se nadamo da će se ispravne izjave turskog rukovodstva od 16. marta primeniti i da neće biti promene u njenom statusu", kazao je Kartugalos, prenosi ANA. 

Kartugalos je naglasio da je Aja Sofija vekovima bila najveća hrišćanska crkva i da je na spisku Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (Unesko) kao svetsko kulturno nasleđe.

Aja Sofija je sagrađena 537. godine u Istanbulu, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, za vreme Otomanskog carstva, da bi 1935. godine bila pretvorena u muzej.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи