Konstituisana Komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu

U Banjaluci je održana konstitutivna sednica Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine na kojoj je odlučeno da se Komisija neće oglašavati u javnosti do okončanja rada, saopšteno je iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Članovi Komisije su stava da bi istupi bili preuranjeni i kontraproduktivni pre nego što budu doneseni konkretni zaključci na osnovu dostupne dokumentacije i analiza koje su potrebne da se objektivno i nepristrasno uradi ovaj značajan posao.

S obzirom na to da je Vlada Srpske zadužila Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica da komisiji pruži administrativno-tehničku podršku, prenosimo ovaj stav članova komisije, navedeno je u saopštenju.

U Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica dodali su da, s obzirom na stav članova Komisije za Sarajevo, nadležni u Centru neće komentarisati tok rada ove komisije.

Vlada Republike Srpske imenovala je 7. februara članove dve međunarodne i nezavisne komisije - za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i istraživanje stradanja svih naroda u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

Predsedavajući Komisije za Sarajevo je stručnjak iz Izraela Rafel Izraeli, profesor na Jevrejskom univerzitetu i ekspert iz oblasti istorije radikalnog islamizma.

Članovi Komisije za Sarajevo, osim Izraelija, su Volter Manošek iz Austrije, Darko Tanasković iz Srbije, Lorens Armand Frenč, Đuzepe Zakarija, Viktor Bezručenko iz Rusije i Patrik Bario, preneo je RTRS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво