Crna Gora, optuženi za pokušaj terorizma iznose završne reči

Optuženi za pokušaj terorizma na dan izbora u Crnoj Gori 2016. godine iznose završne reči. Jedan od optuženih, Bratislav Dikić rekao je da ništa protivzakonito nije uradio u Crnoj Gori, poručujući da je neosnovano uhapšen 15. oktobra 2016, od kada boravi u samici istražnog zatvora. Advokati Branke Milić i Milana Dušića zatražili su ukidanje pritvora.

"Ništa nisam protivzakonito uradio u Crnoj Gori i ne zaslužujem da se ovako postupa sa mnom", rekao je Bratislav Dikić tokom iznošenja završnih reči.

Dikić tvrdi da je optužnica zasnovana na potpuno neistinitim navodima, ponavljajući da nije znao da postoji neka kriminalna organizacija.

"Niti mi je neko nešto tako ponudio", rekao je Dikić, navodeći da nikome nije ni pomogao u činjenju nekog krivičnog dela.

Utvrđeno je, kako je rekao, da nije pomagao počiniocima krivičnih dela, te da optužene i ne poznaje. Teško je, kaže, bilo braniti se od neistina.

"Saslušanjem svih svedoka, izvođenjem materijalnih dokaza, nije potvrđen niti jedan navod optužnice SDT-a i u potpunosti je potvrđena moja odbrana", rekao je Dikić.

Tvrdi da je jedina istina da je privatno došao u Podgoricu sa prijateljicom Kristinom Hristić, te da je načelno prihvatio molbe Saše Sinđelića da obiđe skup u Podgorici, ali uz uslov da se prvo vidi sa organizatorima.

Kristina Hristić je, kako je rekao, apsolutno nepravedno optužena u sudskom postupku. Dikić je podsetio da je predlagao poligrafsko testiranje, koje mu nije omogućeno.

Napominjući da ne poznaje političare iz DF-a, Dikić je rekao da kroz sudski postupak nije potvrđen nijedan navod iz optužnice SDT-a protiv njega.

Adokati: Sud da oslobodi Dušića i Milićevu

Prethodno je advokat okrivljene Branke Milić, Božo Milonjić, ocenio je da nije na jasan način dokazano da je Milićeva počinila delo koje joj se stavlja na teret, zbog čega je predložio da je sud oslobodi krivično-pravne odgovornosti. Isti zahtev je uputio i advokat Milana Dušića, Dejan Klikovac, tražeći istovremeno ukidanje pritvora Dušića.

Naime, Milonjić je, iznoseći završne reči tokom suđenja za pokušaj terorizma na dan izbora 2016. godine, istakao da bi proces koji se vodi u podgoričkom Višem sudu trebalo vratiti tamo gde mu je i mesto – a to je polje pravde.

Smatra i da je tokom celog postupka dominirala politička pozadina. Milonjić je ocenio i da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić "precenio Branku Milić".

Nemoguće je, tvrdi Milonjić, da jedna žena obavi toliko složenih radnji u gradu u kojem ne živi.

Poručio je i da će se, ako optužnica bude rezultirala osuđujućom presudom, morati postaviti pitanje odgovornosti čelnih ljudi i državnih organa.

Milonjić je ponovio da je Milićeva potencirala da je osoba koja je jako vezana za Srbiju i srpski narod i naciju, te da je od početka procesa tvrdila da je postupak montiran.

"Okrivljena nije sporila da je protivnik NATO-a, jer je NATO bombardovao njenu državu, ali je sporila tvrdnju da je došla u Crnu Goru da protestuje protiv NATO-a. Ona je istakla u odbrani da je tipovana u Srbiji, jer se tamo bori protiv organizovanog kriminala", istakao je Milonjić.

"Sve vreme je potencirala da je protiv nje nezakonito određen pritvor, ukazivala je sudu na propuste tokom istrage, tj. da specijalni tužilac nije preduzimao sve radnje kako bi utvrdio potpunu istinu", istakao je Milonjić.

Advokat smatra da okrivljena Branka Milić sve vreme odbranu iznosi objektivno i u pojedinim momentima "srčano i burno", ali i emotivno zbog opredeljenja koje gaji prema zemlji.

"Nije imala razloga da svoju odbranu šteluje. Sud njenom iskazu treba pokloniti punu veru", naveo je Milonjić, pitajući se je li moguće da Milićeva i okrivljeni mogu dovesti u pitanje bezbednost državnih funkcionera i sigurnost njenih granica.

Advokat okrivljenog Milana Dušića, Dejan Klikovac, rekao je da bi tvrdnje tužioca mogle imati smisla da se optuženima tuži u odsustvu, odnosno da, kako je rekao, optužene ne vidimo svojim očima.

"Svedoci smo da su svi optuženi lica u godinama, bez posebnih znanja i sposobnosti i dospeli za tuđu negu i pomoć, a nikako da se bave terorizmom i državnim udarima", rekao je Klikovac.

Jedini greh Dušića, navodi Klikovac, je to što je koristio pravo slobode kretanja u Crnoj Gori dan pre izbora, za koje nije ni znao da se održavaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи