Sirijac uhapšen u Mađarskoj, sumnja se da je iz vrha ID

U Budimpešti je uhapšen Sirijac star 27 godina, zbog sumnje da je počinio teroristička dela i da je u svojoj domovini izvršio brojne egzekucije, saopštilo je mađarsko Javno tužilaštvo.

Nalog za hapšenje zatražilo je istražno tužilaštvo, a okružni sudija naredio je hapšenje F. Hasana i zadržavanje u pritvoru od mesec dana, prenosi MTI.

Pretpostavlja se da je uhapšeni Sirijac jedan od visoko rangiranih pripadnika Islamske države i da je organizovao bombaške napade i najmanje 20 egzekucija odsecanjem glava.

Njegov advokat Laslo Kelen izjavio je da osumnjičeni negira optužbe.

U subotu, mađarski Centar za borbu protiv terorizma (TEK) saopštio je da radi zajedno sa Evropolom i policijskim snagama i tajnim službama raznih zemalja kako bi procenio kriminalne aktivnosti i mrežu veza koje su u Evropi razvili Sirijci koji su se uspešno prijavili za azil u Grčkoj.

Kako se navodi, pre dolaska u Mađarsku, osumnjičeni je posetio brojne evropske države.

Prvo je bio uhapšen u Budimpešti 30. decembra prošle godine na međunarodnom aerodromu, nakon pravljenja lažnog pasoša za sebe i jednu ženu, a u sudskom postupku izrečena mu je uslovna zatvorska kazna za "krijumčarenje ljudi i druge zločine" zbog čega je trebalo da bude proteran iz zemlje.

Belgijske vlasti i Eurodžast obavestili su Mađarsku o muškarcu osumnjičenom za terorističke aktivnosti.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 24. mar 2019, 18:42) - anonymous [neregistrovani]

e sad...

изречена му је условна затворска казна за "кријумчарење људи и друге злочине" због чега је требало да буде протеран из земље...uslovna kazna za takva dela?...nesto tu opasno smrdi da vas niko ne laze...

(nedelja, 24. mar 2019, 18:38) - anonymous [neregistrovani]

terorista

tacno je stigao gde treba.