Protest protiv presude Alimiju, osuđenog za "27 april"

Ispred spomenika Skender Beg u Skoplju održan je protest, kako bi se pružili podrška Abdulfehu Alimiju, koji je osuđen na sedam godina zatvora, optuženog za terorizam i ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti zemlje, izazivanjem nereda u Sobranju 27. aprila prošle godine.

Demonstranti su se okupili ispred spomenika Skender bega nakon što su došli na sud, noseći majice sa likom Alimija i uzvikujući slogane: "Nema pravde, nema mira", "Pravda nije tržište", "spasavate čoveka" ne znači da ti si terorista, ...

Proteste je predvodio lider Alijanse za Albance, Zijadin Sela, a na čelu povorke je bila je porodica Alimija.  

Neki od govornika nisu hteli da govore makedonski.

"Ovo je velika nepravda. Neka misle oni koji su ovo uradili. Onaj koji je spasio nekoga sada je zatvoren. To nije istina. Ostajemo na ulici dok Alimi nije sa nama" rekao je jedan učesnik protesta.

Protest je prošao mirno, bez incidenata. Saobraćaj na bulevaru ispred suda bio je blokiran, a pojačano je prisustvo policije oko zgrade.

Alimi je dobio najnižu kaznu od svih okrivljenih, a tužilaštvo će u ponovljenom postupku zahtevati i višu kaznu.

Tužiteljkaa Vilma Ruskovska rekla je za TV 21 u četvrtak uveče, da Alimi nije najzaslužniji za činjenicu da je lider Alijanse za Albance, Ziiadin Sela, 27. aprila 2017. izašao iz Parlamenta.

"Alimi je radio svoj posao a Zijadin Sela spasio je jednog od demonstranata", rekla je Ruskovska.

Incident u Sobranju dogodio se 27. aprila prošle godine kada je grupa ljudi, nezadovoljna izborom Taljata Džaferija iz Demokratske unije za integraciju (DUI) za predsednika parlamenta, upala i počela da tuče poslanike vladajuće većine i novinare. 

Najteže povrede zadobio je poslanik Zijadin Sela, zbog čega je devet dana proveo u bolnici.  

Kako je on tada navodio, cilj napadača je bio njegova likvidacija.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи