Makedonski jezik podiže tenzije na liniji Atina–Skoplje

Izjava premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva da je Grčka priznala makedonski jezik u Prespanskom sporazumu izazvala je reakcije u Grčkoj, prenosi grčki list "Katimerini".

Zoran Zaev je, u intervjuu za MIA, upitan da li se u severnim delovima Grčke koristi makedonski jezik, odgovorio da se makedonski jezik govori i u dijaspori Severne Makedonije, te da Grčka treba da komentariše da li je to slučaj i na njenoj teritoriji. 

Kako je istakao, Prespanski sporazum pojašnjava da makedonski jezik pripada slovenskoj grupi jezika i da nema nikakve veze sa grčkim nasleđem. 

Protivnici sporazuma u Grčkoj smatraju da bi klauzula o jeziku u Prespanskom sporazumu između Atine i Skoplje mogla ohrabriti potraživanja manjina u budućnosti. 

Prethodno je istaknuti grčki lingvista i bivši ministar obrazovanja Grčke Jorgos Babiniotis opisao priznanje makedonskog jezika od strane Grčke kao veliku grešku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво