Đukanović: Vlast spremna da razgovara sa organizatorima protesta

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je u Berlinu da je vlast spremna da razgovara o svim pitanjima od interesa sa onima koji formalno predvode proteste u Podgorici.

Milo Đukanović je, tokom predavanja u Nemačkom društvu za spoljnu politiku, rekao i da se protesti u Crnoj Gori pokušavaju predstaviti kao građanski, iako je, kako navodi, jasno da iza njih stoje političke strukture.

Protesti u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji su, kako kaže Đukanović, očigledan pokazatelj napretka Zapadnog Balkana.

"Danas se na proteste gleda kao na legitiman put ispoljavanja političkih interesa. Ponavljamo da bi bilo prirodno da proteste koje predvodi opozicija zamenimo parlamentarnim dijalogom", saopštio je Đukanović.

Istakao je da je vlast spremna da sa onima koji makar formalno predvode proteste razgovara o svim pitanjima koja predstavljaju njihov interes.

"Oko tog pitanja nema nikakvih nedoumica niti potencijalno konfliktnih situacija na relaciji vlast i učesnici protesta", kazao je Đukanović.

Predsednik Crne Gore kaže i da prepoznaje zajedničku nit u svim protestima koji se dešavaju u regionu. To je, navodi Đukanović, ideja da se promeni vlast mimo izbornog procesa.

Danas na Zapadnom Balkanu imamo vlade koje, kako kaže predsednik, jasnom vizijom pokušavaju da društva povedu putem savremene EU civilizacije.

"Ovakve pojave nas upućuju na zaključak da smo još uvek daleko od toga da imamo homogenizovanu javnost na Balkanu. I dalje se vodi konfrontacija između onih koji zagovaraju novu politiku, politiku usvajanja evropskih standarda, koja, između ostalog, znači i izbor vlasti na demokratskim izborima i onih drugih koji misle da se vlast može menjati na ulici putem revolucije", naveo je Đukanović.

"Pravila se moraju poštovati"

Dijalogom se pokušava doći do toga, da se, kako kaže predsednik, moraju poštovati uspostavljena pravila, a da se ne vraća u devedesete godine.

"Jasno je da ovo nisu jednostavni procesi. Moramo pokazati da imamo snage da se odupremo onima koji žele da konzerviraju procese i da zadrže i Crnu Goru i Zapadni Balkan van EU. To nije jednostavan posao, ali mi imamo i volje i snage da to uradimo", naveo je Đukanović.

Ističe i da Crna Gora nije na raskršću.

"Crna Gora je jako dugo u jednosmernoj ulici koja vodi ka EU", zaključio je Đukanović.

Peter Bajer, koordinator nemačke Vlade za transatlantsku saradnju, kaže da uvek postoje i treći faktori koji finasiraju neke demonstracije.

"Mi to znamo, ali vlasti bi trebalo da budu ponosne na to jer je izražavanje nezadovoljstva legitimno. Između izbornih procesa ne treba ćutati i biti tih. Protesta ima svuda u svetu i to je potpuno normalno", poručio je Bajer.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 19. mar 2019, 05:35) - anonymous [neregistrovani]

Ma nemoj

Vidi ga setija se a dje si bia do sada?