Blajburg – komemoracija žrtvama ili slava NDH?

Hrvatska ne odustaje od komemoracije ubijenim ustašama u Blajburgu iako je katolička crkva u Koruškoj ove godine zabranila misu zbog političke instrumentalizacije tog događaja. Zagreb žali i smatra uvredljivim što se taj skup u Blajburgu etiketira kao "fašistička zabava". Za njih je to simbol masakra i mučenja.

Hitler se ubio. Rat je u Evropi bio završen. Nedovoljno za kraj i za oružane snage NDH. Na granici Slovenije i Austrije u borbama, potom i streljanju poginule su ustaše, čelnici NDH, među njima komandanti Jasenovca.

Sedamdeset četiri godine kasnije drugačiji rat – o blajburškoj zaostavštini. Šta se svake godine događa tamo – komemoracija žrtvama ili slava ustaša i NDH?

"Misa na polju pored Blajburga postala je deo manifestacije koja se politički instrumentalizuje i deo je političko-nacionalističkog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije", saopštila je Biskupija u Klagenfurtu. 

Hrvatska biskupska konferencija saopštila je da "sa žaljenjem prima tu odluku" i izražava duboko neslaganje sa razlozima za takvu odluku i u celosti ih odbacuje.

Počasni blajburški vod uveren je da će komemoracije biti.

"To me pogodilo toliko što ja tu vidim da ponovno oni koji su tamo bili žrtve i na kriznom putu, ono je prva postaja križnog puta, da su oni ponovo ubijeni", tvrdi jedan od pripadnika voda.

Već je izazvala, makar kod predsednika Sabora, Gordana Jandrokovića, pokrovitelja celog događaja.

Podele u Hrvatskoj 

Upitan da li se slaže sa tim da je većina ubijenih pripadala poraženoj ustaškoj vojsci, Jandroković je odgovorio kontrapitanjem: "Mislite li vi da poražene vojnike treba da ubijate bez suda?", upitao je Jandroković. 

Kao Hrvatica i vernica, predsednica (Kolinda Grabar Kitarović) žali zbog odluke koja je stigla iz Austrije. Najdalje je otišao bivši predsednik HDZ-a, Tomislav Karamarko, za koga je cela Hrvatska Blajburg.

Podele i unutar same Hrvatske. Poslanik Zlatko Hasanbegović optužio je premijera Andreja Plenkovića da stoji iza zabrane, koji mu je uzvratio da on i njemu slični doprinose tome. Tradicionalno po ovom pitanju na drugoj strani – opozicioni SDP.

"Pijetet prema žrtvama je jedno, al' zloupotreba pijeteta prema žrtvama sa veličanjem nacističke i fašističke ideologije je sasvim drugo, to je nedopustivo", rekao je Davor Bernardić, predsednik SDP-a.

Spekuliše se o broju žrtava, a pojedini istoričari nalaze Blajburgu i dodatnu svrhu – relativizacija ustaških zločina u NDH.

"Samo komemoriranje žrtava, pa čak ni blajburških ne bi bilo veliki problem da nije one ikonografije koja se vidi na Blajburgu, da nije onih govora koje drže zvaničnici i na osnovu čega možemo, nesumnjivo, zaključiti da se radi o drugačijoj vizuri Drugog svetskog rata i žalu za NDH i relativizaciji svega", objašnjava istoričar Milan Gulić. 

Iako su ih sačekale demonstracije i zabrane isticanja ustaških obeležja, epilog komemoracije prošle godine je nekoliko privođenja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво