Slovenija, političar kažnjen zbog komentarisanja grudi novinarke

Bivši gradonačelnik Kopra Boris Popovič osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od šest meseci, uslovno na dve godine, za seksističke izjave protiv novinarke Eugenije Karl 2013. godine.

Boris Popovič, koji je od 2002. do 2018. godine vodio peti po veličini grad u Sloveniji, komentarisao je grudi reporterke RTV Slovenija, prenosi STA.

Dok mu je sud u Kopru izrekao uslovnu zatvorsku kaznu u građanskoj parnici, bivšeg gradonačelnika je Okružni sud u Ljubljani, gde je Eugenija Karl podnela krivičnu tužbu, već kaznio sa 3.500 evra.

Popovič do sada nije komentarisao presudu za STA, a Karlova je rekla da je to pobeda ne za nju, već za društvenu normalnost. 

Tvrdila je da ovakvi bazični lični napadi ne mogu ostati nekažnjeni u civilizovanoj evropskoj zemlji.

Dodala je da je sud štitio "ustavno pravo na ljudsko dostojanstvo i lični i profesionalni integritet" i da je odbio zloupotrebu slobode govora za političku prisilu i ućutkivanje novinara.

Karlova je, zajedno sa urednicom RTV Slovenija Mojcom Pašek Šetinc, takođe tužila lidera Demokrata (SDS) Janeza Janšu zbog uvredljive izjave.

Janša, bivši premijer, na svom Tviter nalogu je 2016. nazvao Karlovu i Šetincu "ispranim prostitutkama" čije su "jeftine usluge" bile na ponudi na "Fejsbuk stranici javne kuće".

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 13. mar 2019, 12:13) - anonymous [neregistrovani]

Rekao bih...

Sta nas Trifko izjavljuje i vredja, ovo mi dodje u poredjenju ko mala maca medju tigrovima...

(sreda, 13. mar 2019, 10:21) - milan [neregistrovani]

Popović

Žao mi je tog čovjeka.Sav život (skoro od rođenja) provodi
na sudu.Rekao je samo ono, što bi se nekima moralo sve
to sviđati, ali izgleda da se im se nije sviđalo.  

(sreda, 13. mar 2019, 06:22) - anonymous [neregistrovani]

И код нас исто тако кажњавајз осионе политичаре...

...кад би се шалили.