Crkva u Koruškoj zabranila misu kod Blajburga

Zbog političke instrumentalizacije mise, Katolička crkva u Koruškoj odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Blajburškom polju. Hrvatska biskupska konferencija sa žaljenjem je primila tu odluku i izražava svoje duboko neslaganje.

Sekretar biskupije u Klagenfurtu monsinjor Engelbert Gugenberger naveo je u psimu da je misa na polju pored Blajburga a postala je deo manifestacije koja se politički instrumentalizuje i deo je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije, prenosi Indeks.

Gugenberger ocenjuje se da manifestacija kod Blajburga šteti ugledu Katoličke crkve.

"Ukupna slika ove manifestacije šteti ugledu Katoličke crkve i mogla bi s pravom poslužiti kao osnova da se, u slučaju da se izda dozvola za održavanje mise, Katoličkoj crkvi u Koruškoj predbaci instrumentalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom pogledu na svet", stoji u saopštenju.

Kako se napominje, odluka o uskraćivanju dozvole za održavanje mise kod Blajburga, koja je trebala biti održana 18. maja ove godine, donesena je nakon „temeljne analize" skupa 2018. kao i "brojnih razgovora" između predstavnika Austrijske i Hrvatske biskupske konferencije, u kojima su učestvovali vernici hrvatske zajednice u Koruškoj kao i predstavnici austrijskih bezbednosnih službi.

Iako se skup održava na privatnom posedu, održavanje mise iziskuje dozvolu nadležne Katoličke crkve u Koruškoj.

Austrijska država se od prošle godine počela pojačano kritički odnositi prema skupu u Blajburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih evroposlanika. Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz razdoblja Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Zagreb se ne miri sa zabranom

Hrvatska biskupska konferencija odbacuje navode zbog kojih je Katolička crkva u Koruškoj odbila da izda dozvolu za misu kod Blajburga i sa takva odluka znači "nepoštivanje žrtve i gubitak osećaja za patnju nedužnih", prenosi Indeks.

Hrvatski parlament, koji je pokrovitelj komemoracije stradalim ustašama tokom Drugog svetskog rata u Blajburgu, planira da razgovara sa nadležnima o zabrani održavanja tog skupa.

Pozivajući se na izvore bliske kabinetu predsednika Sabora Gordana Jandrokovića, Hina je javila da će delegacija parlamenta najpre o tome razgovarati s Počasnim blajburškim vodom i Katoličkom crkvom odnosno Hrvatskom biskupskom konferencijom, koji su takođe organizatori komemoracije, nakon čega će odlučiti šta dalje.

Hrvatska ministarka spoljnih poslova Marija Pejčinović Burić nije želela detaljnije da komentariše odluku o zabrani, već je samo ocenila da je misa najbolji način da se obeleži sećanje na žrtve iz Drugog svetskog rata.

"Za nas je Blajburg mesto sećanja i komemoracije za žrtve koje su tamo bile", izjavila je novinarima Pejčinović Burić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво