Podgorica prodaje fregate nekadašnje JRM

Crnogorsko Ministarstvo odbrane sprema se da oglasi prodaju dva najmoćnija broda nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice – P-33 i P-34. Kako razlog prodaje navodi se zastarelost sistema i tehnologije kojom su te fregate opremljene.

Iz Ministarstva odbrane je portalu CDM je rečeno da su patrolni brodovi P-33 i P-34 u upotrebi od kraja 80-tih godina prošlog veka.

Te dve ratne fregate građene su 1987. i 1988. godine u brodogradilištu "Kraljevica" u istoimenom hrvatskom mestu, a bile su naoružane topovima, raketama...

Iz crnogorskog ministarstva napominju da su brodovi o kojim je reč opremljeni sistemima i tehnologijom koji su zastareli za današnju i buduću namenu i zadatke tamošnje mornarice, piše portal CDM.

Objašnjavaju da su brodovi neisplativi za održavanje, eksploataciju, obuku i popunu ljudstvom i da se ne uklapaju u potrebe Vojske Crne Gore.

Sve navedeno ima za posledicu da ovi brodovi svakodnevno gube svoju tržišnu i upotrebnu vrednost", dodali su iz resornog ministarstva.

Planirano je da prodaja patrolnih brodova P-33 i P-34 obavi najkasnije do kraja 2020. godine.

Mada hrvatski mediji tvrde da ovi brodovi pripadaju Hrvatskoj, u crnogorskom Ministarstvu odbrane za CDM jasno poručuju da to nije tačno.

"Patrolni brodovi P-33 i P-34 pripadaju Vojsci Crne Gore. Oni su od 30. maja 1992. godine bazirani u luci Tivat", naglašavaju u crnogorskom ministarstvu.

Kako navode, novac od prodaje najmoćnije ratne brodove nekadašnje JRM iskoristiće za modernizaciju vojske.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво