Slobodan Šaranović posthumno dobio Crnu Goru u Strazburu

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu utvrdio je da je Crna Gora povredila "pravo na slobodu i bezbednost" Slobodanu Šaranoviću (79), ubijenom 2017. godine u Budvi, koji je u Srbiji poznat iz procesa koji se vodi za ubistvo Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića.

U presudi, koja je objavljena na sajtu Evropskog suda, navodi se da je taj sud jednoglasno utvrdio da je Crna Gora prekršila pravo Šaranoviću, jer nije blagovremeno ispitala razloge za njegov boravak u pritvoru, nakon što je 2014. godine uhapšen pod sumnjom da je naručio ubistvo Bojovića.

Nakon ubistva Šaranovića, proces u Strazburu nastavila je njegova supruga Gordana.

Šaranović je u pritvoru bio dve i po godine, ali je Evropskom sudu sporan period između 16. novembra i 15. decembar 2014. godine, jer razlozi za pritvor nisu preispitani nakon roka od 30 dana, propisanog zakonom.

Izuzev tog perioda pritvor Šaranoviću je redovno preispitivan, pa je Evropski sud sve njegove druge žalbe odbio kao neprihvatljive.

Njegovoj supruzi presudom nije dosuđena nikakva naknada štete, jer Evropski sud smatra da je utvrđenje povrede Konvencije o ljudskim pravima dovoljna satisfakcija.

Dosudio joj je troškove postupka, tako što je državu Crnu Goru obavezao da joj isplati 1.500 evra.

Šaranović je 2014. godine u Crnoj Gori uhapšen pod sumnjom da je naručio ubistvo Nikole Bojovića izvršeno u aprilu 2013. u Beogradu, kao osvetu za ubistvo svog brata Branislava Šaranovića 2009. godine u Beogradu.

Šaranović nije izručen Srbiji koja je takođe pokrenula postupak za ubistvo Bojovića.

Ubijen je u Budvi ispred svoje kuće u februaru 2017. godine.

Ponovljeno suđenje optuženima za ubistvo Nikole Bojovića, kao i Miloša Vidakovića je u toku pred Specijalnim sudom. Nakon smrti Šaranovića postupak protiv njega je obustavljen, a prvi na optužnici beogradskog tužilaštva je njegov rođak Miloš Delibašić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво