Dodik: Povlačim se ako ne vratim BiH na pravi put

Predsednik Predsedništva BiH izjavio je da će, ako zajedno sa kolegama u Predsedništvu, najduže za godinu, ne uspe da BiH "sa sadašnjeg puta samouništenja vrati na pravi put", napustiti tu funkciju.

Milorad Dodik je u intervjuu za Al Džaziru Balkans izjavio da će se, u slučaju da ne uspe da vrati BiH na pravi put, vratiti u Banjaluku i napustiti Predsedništvo, pa, kako je dodao, "neka sve propadne".

Kako prenosi RTRS, Dodik je podsetio da je ovo naglasio i tokom posete Briselu i da je zvaničnike EU zamolio da BiH, na putu za status kandidata, ne postavljaju preteške uslove.

Dodao je i da je zvaničnike EU pokušao da uveri da bi se procesi u BiH, u slučaju dobijanja kandidatskog statusa, mogli u mnogim aspektima okrenuti u pozitivnom smeru.

"Mnogo toga, poput formiranja Saveta ministara, možemo i moramo uraditi sami. Saglasni su sa mnom da se mnogi naši problemi mogu i moraju rešavati odmah, jer je mnogo godina izgubljeno unepovrat. U Briselu, takođe, nemaju ništa protiv ako nam u rešavanju naših nagomilanih problema budu pomagali i drugi naši prijatelji.

Dogovorili smo se da neka osetljiva pitanja, kao što je članstvo u NATO-u, odložimo za kasnije", istakao je on.

Kako je rekao, najveću odgovornost trebalo bi da snose oni koji nerealnim inicijativama, zahtevima o unitarnoj ili građanskoj BiH koče suštinske reforme.

"U ovom času (BiH) vidim kao karikaturu od države, a voleo bih je videti kao harmoničnu zajednicu sastavljenu od dva ravnopravna entiteta u kojoj niko nikoga ne negira, niti iko ikome smeta da napreduje. Bosna kao država može da opstane samo ako bošnjački političari, moj kolega Željko Komšić, takozvana levica i inteligencija u Federaciji BiH postanu svesni da je BiH složena država i da kao takva nema nikakve izglede da u skoroj budućnosti postane građanska", naglašava Dodik.

BiH nema vremena, kaže, i dodaje da je spreman da dâ sve od sebe kako bi građani ostali u zemlji i kako bi se gradili važni infrastrukturni projekti, bez obzira na to ko je, kako je rekao, finansijski iza njih.

"Kažem da sam spreman za svaki dogovor koji ide u korist BiH koja nije ni Izetbegovićeva, ni Džaferovićeva ni Komšićeva očevina. Spreman sam za BiH s kredibilitetom ozbiljne države. Evo, na primer, meni se i ovaj put prigovara što sam u Brisel doleteo specijalnim avionom iz Banjaluke. A zašto se to radi, zašto se takva kampanja protiv mene vodi? Zato što mi u našem entitetu imamo službeni avion i helikopter, a oni u Federaciji BiH i na nivou države nemaju. Molim vas, kakvo je to predstavljanje države?", pita Dodik.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара