Radić u BiH osuđen za ratni zločin, u Hrvatskoj na slobodi

Marko Radić, koji je u BiH osuđen na 21 godinu zatvora za zločine nad Bošnjacima Mostara u međuvremenu je dobio dozvolu da kaznu služi u Hrvatskoj i sada je već slobodan čovek, piše sarajevski portal "Kliks".

Marko Radić bio je oficir HVO-a, a osuđen je za zločine u logoru Vojno kod Mostara za ubistva, silovanje i zlostavljanje.

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je za taj medij da je Radić još u decembru prošle godine pušten na slobodu.

Prema podacima dobijenim iz zatvora u Zagrebu, Radić je otpušten 2. decembra prošle godine sa izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 12 godina i šest meseci.

U kaznu je uračunato vreme provedeno u istražnom zatvoru, rekao je portparol suda, sudija Kressimir Devčić.

Kao apsurd Kliks navodi to što je i država BiH ućutala i nije tražila adekvatne mere s obzirom na to da je Radić u Hrvatsku izručen pod, kako navode, blago rečeno sumnjivim okolnostima.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša udovoljio je zahtevu Radića da kaznu izdržava u Hrvatskoj na osnovu Evropske konvencije o transferu osuđenih osoba.

Da je Radić u Hrvatskoj ostao da izdržava punu kaznu na koju je pravosnažno osuđen u BiH 2011. godine verovatno i ne bi bilo ništa sporno.

Međutim, Sud u Zagrebu Radiću je preinačio kaznu na 12,5 godina, jer nisu priznali kategoriju udruženog zločinačkog poduhvata za što je osuđen u BiH.

S obzirom na to da je bio u istražnom pritvoru od 2006. on je već od kraja 2018. na slobodi, piše portal i konstatuje da se ni Grubeša ni Sud u Zagrebu nisu zapitali kako je žrtvama logora Vojno.

Navodi se i da je čak i glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT) Serž Bramerc pisao Grubeši i najavio da će zbog odluke da izruči Radića Hrvatskoj pisati i Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво