Vučević u Vukovaru: Da se Srbi ne stide što su Srbi

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da će Srbija insistirati da Srbi u Hrvatskoj imaju puno pravo da koriste svoje pismo i da se ne stide svoje nacionalne pripadnosti.

"Insistiraćemo da Srbi u Hrvatskoj imaju puno pravo da koriste svoje pismo, da se ne stide svoje nacionalne pripadnosti, da odlaze u svoje crkve, da imaju ustanove kulture, odnosno da Srbi u Hrvatskoj imaju ista prava kao što Hrvati imaju u Srbiji", poručio je Vučević.

Vučević je sa saradnicima Vukovar posetio na poziv Srđana Jeremića, predsednika Zajedničkog veća opština iz Vukovara koje vodi brigu o zaštiti interesa i prava srpskog naroda koji živi na području Vukovarsko-sremske i Osiječko-baranjske županije.

"Danas smo u poseti Srbima koji žive u istočnom delu Hrvatske, odnosno u istočnoj Slavoniji, zapadnom Sremu i Baranji. Prošlo je četiri godine od kada sam bio poslednji put u Vukovaru, a danas ću obići ista mesta kao tada i sagledati da li su se stvari promenile na bolje ili na gore tokom tog perioda. Od našeg naroda ovde čuli smo da mnogo toga ne funkcioniše najbolje, a mi bismo želeli da budu što bolji odnosi Srba i Hrvata u obe zemlje, jer mi smo komšije, živimo jedni pored drugih i imamo zajedničke muke i probleme", ukazao je Vučević.

Istakao je da Novi Sad predstavlja pravi primer harmoničnog suživota različitih nacija, prenosi RTV.

Naglasio je da Srbi koji žive u Hrvatskoj mogu, kao i uvek, da očekuju institucionalnu podršku od matice Srbije i da se predano radi na što boljim odnosima s Hrvatskom, jer je to u cilju zaštite prava Srba koji žive u toj državi.

Vučević se sastao se i sa episkopom osečko-poljskim i baranjskim Heruvimom i obišao znamenitosti i svetinje te Eparhije.

On je posetio i Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru, Srpski dom, Opštinu Erdut, rodnu kuću Milutina Milankovića u Dalju i Vladičanski dvor.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво