Beč, konferencija "Budućnost EU - pogledi sa Zapadnog Balkana"

U Austriji se održava konferencija "Budućnost EU - pogledi sa Zapadnog Balkana" na kojoj učestvuju predstavnici Srbije, Albanije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, koja u ovom mandatu predsedava EU, i Prištine. Srbija "apsolutno posvećena" ispunjenju svojih obaveza iz Briselskog sporazuma, rekla ministarka Jadranka Joksimović.

Na konferenciji učestvuju ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, zamenik ministra spoljnih poslova Albanije Sokolj Deda, šef diplomatije BiH Igor Crnadak, kosovska ministarka za evropske integracije Durata Hodža, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih posloca Crne Gore Zoran Jakonović, potpredsednik vlade Severne Makedonije Bujar Osmani. Rumuniju će predstavljati ministar za evropska pitanja George Ciamba.

Domaćin konferencije je austrijski ministar zadužen za EU Gernot Blumel.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović ukazala je na odgovornosti koje imaju zemlje kandidati i EU u procesu proširenja i, u tom smislu, istakla da je Srbija "apsolutno posvećena" ispunjenju svojih obaveza iz Briselskog sporazuma.

To za Srbiju nije samo "komad papira", naglasila je Joksimovićeva dodajući da je Beograd očekivao pouzdanijeg partnera u Prištini, što nije slučaj.

Obraćajući se na konferenciji  Joksimovićeav je rekla i da Srbija trebalo da bude deo evropskog Balkana i izrazila nadu da je 2025. godina "i dalje dostižan i ostvarljiv cilj". 

Ocenila je da je Austrija vrlo iskrena i otvorena u svom pristupu verodostojnom proširenju na osnovu ispunjavanja "strogih, ali pravičnih" kriterijuma iz Kopenhagena, te je ocenila da bi verodostojnost procesa trebalo da bude zasnovana na novim odgovornostima obe strane - i EU i zemlje kandidate. 

"To znači da mi treba da poštujemo sve one principe koji su pre 30 godina stvorili, nakon Pariske povelje za novu Evropu, multilateralni liberalni poredak koji treba da poštujemo i da koristimo sve postojeće instrumente da rešimo sve otvorene probleme, ne samo na Zapadnom Balkanu već i u Evropskoj uniji", objasnila je Joksimovićeva.

Naglasila je da Srbija želi da vidi slobodnu Evropu, celu i u miru, "kao što je optimistično i najavljeno pre 30 godina", dodajući da naša zemlja smatra da je jedini način na koji problemi mogu da se reše korišćenje vešte diplomatije i građenje konsenzusa kreativnim dijalogom i rešenjima.

"Zato želimo da podvučemo da mi moramo da poštujemo sve kamene temeljce i principe multilateralnog liberalnog poretka zasnovanog na pravu, suprotstavljajući se opasnosti koju predstavljaju oni koji delaju protiv prihvaćenih dogovora pretvarajući ih u komadiće papira", rekla je Joksimovićeva. 

U tom kontekstu, osvrnula se na dijalog Beograda i Prištine, ističući da za Srbiju Briselski sporazum nije "komad papira". 

"Imamo našu plartformu koju smo predstavili 2013. i 2014. godine, kada smo počeli pregovore sa EU i apsolutno smo posvećeni ispunjavanju naših obaveza", napomenula je ministarka. 

Austrijskom ministru zaduženom za EU Gernotu Blumelu zahvalila se u ime srpske Vlade na organizovanju konferencije i na, kako je rekla, hrabrosti za pokretanje teme proširenja u ovom predizbornom periodu za EU.

"EU će biti kompletna kada ceo Balkan bude njen deo"  

Blumel je izjavio da je njegova zemlja veliki pristalica približavanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji ističući da postoji snažno uverenje da će EU biti kompletna tek onda kada čitav region bude deo Unije.

Obraćajući se na konferenciji Blumel je rekao da je cilj te diskusije da se pokaže koliko je EU ozbiljna povodom evropske perspektive čitavog Zapadnog Balkana ocenivši da je šest balkanskih država postiglo mnogo toga za veoma kratko vreme što, kako je rekao, treba posebno ceniti kada se govori o njihovoj evropskoj pespektivi.

"Skup je održan u ključnom trenutku za EU. U 2019. godini mnogo je izazova pred nama u Uniji, Bregzit će najverovatnije biti okonačan u narednim mesecima i nedeljama, izbori za Evropski parlament su pred nama, kao i formiranje nove komisije. Stoga je važno da se vodi debata o budućnosti EU, kao što će učiniti lideri na sastanku u Sibiju, gde će domaćini biti naši prijatelji iz Rumunije, i gde će se raspravljati o prioritetima do 2025. i nadalje", rekao je Blumel. 

Dodao i da treba pružiti priliku potencijalnim zemljama kandidatima priliku da diskutuju o situaciji u EU, kao što EU raspravlja o trenutnoj situaciji u potencijalnim zemljama kandidatima kada se diskutuje o proširenju Unije.

Blumel je naveo da je izled za članstvo u EU pokretačka sila u regionu, kao i da smo nedavno videli koliko je ona moćna u Severnoj Makedoniji, a zatim ponovo čestitao i Severnoj Makedoniji i Grčkoj na rešavanju decenijskog problema. 

Konferencija je organizovana s ciljem da ministri iz regiona Zapadnog Balkana podele ideje, vizije i očekivanja u vezi s budućim razvojem EU.

Ova godina je, kako se ocenjuje, ključna godina za Evropsku uniju - Ujedinjeno Kraljevstvo će napustiti EU, izbori za Evropski parlament biće održani u maju, a nova Evropska komisija stupiće na dužnost na jesen. 

U tom kontekstu, intenziviraće se rasprava o budućnosti Evrope i sledećem Strateškom planu, pa će naredni meseci biti odlučujući za oblikovanje političke orijentacije Evropske unije do 2025. i nakon toga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи