Tirana, hiljade Albanaca traže smenu Edija Rame

Hiljade pristalica albanske opozicije protestovalo je u centru Tirane, zahtevajući smenu vlade Edija Rame. Opozicija se žali da mobilni operateri ometaju signal. Novinari upozoreni da ponesu gas-maske. Rama: "Oni žele da zapale parlament." Protest protekao bez incidenata.

Pristalice opozicije, pre svih Demokratske partije, protestovali su oko zgrade parlamenta u Tirani, zahtevajući promene na čelu države i odlazak sa vlasti premijera Edija Rame.

Skup je kontrolisalo oko 1.200 policajaca, koji imaju naređenje da spreče pokušaje upada u parlament i izbijanje nasinja, kakvo je u centru Tirane viđeno prošle sedmice, kada su ka kancelariji Edija Rame leteli Molotovljevi kokteli, dok je policija na demonstrante ispaljivala suzavac.

Oko zgrade parlamenta, za razliku od prethodnog vikenda, bila je razapeta bodiljikava žica, a pristalice opozicije žalile su se da albanska tajna služba od početka protesta ometa signal mobilne telefonije.

"Pristalice opozicije žele da zapale parlament", rekao je Edi Rama italijanskog televiziji RAI, neposredno nakon početka protesta.

Pristalice opozicije su u Tiranu stigle iz nekoliko albanskih gradova, uljučujući Kukeš, Tropoju, Elbasan, javlja portal Panorama.

Policija, koja je, tokom pokušaja upada opozicionara u kancelariju premijera Edija Rame prošle sedmice, pozvala je pristalice opozicije da se uzdrže od nasilja, što su učinili i predsednik Iljir Meta, kao i ambasadori nekoliko zapadnih država.

Demokrate su napuštanje parlamenta obrazložile lošim stanjem demokratije i vladavine prava u Albaniji, navodnom krađom glasova, korupcionaškim aferama zvaničnika vlade Edija Rame i obesmišljavanjem parlamenta kao demokratskog foruma.

Miting u centru Tirane održan je svega dan pošto su poslanici opozicije, predvođene demokratama Ljujzima Baše, vratili mandate i samim tim počeli bojkot parlamenta. Tokom protesta, ostavke su podneli i u zgradi parlamenta.

Opozicija ima 44 od ukupno 140 poslaničkih mesta u parlamentu, pa samim tim ne predstavlja ozbiljnu pretnju vladi Edija Rame, koju podržava 78 poslanika.

Poslanici opozicije su u nekoliko navrata napuštali parlament, ali se i vraćali u poslaničke klupe posle ubeđivanja zapadnih diplomata.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи