Tramp čestitao Zaevu na Prespanskom sporazumu

U pismu makedonskom premijeru Zoranu Zaevu, predsednik SAD Donald Tramp naveo je da mu u ime američkog naroda upućuje čestitke na ratifikaciji i primeni Prespanskog sporazuma.

"To je najvažnije istorijsko postignuće od Dejtonskog sporazuma i svedoči o vašem hrabrom vođstvu", naveo je Tramp u pismu Zaevu koje je prenela makedonska vlada.

"Naporima s grčkim premijerom (Aleksisom) Ciprasom, Vi ste obezbedili stabilniju i prosperitetniju budućnost ne samo za vaše dve zemlje već za čitav region. Vaša zemlja će sada zauzeti svoje pravo mesto u NATO-u kao Republika Severna Makedonija", kaže se u pismu američkog predsednika, prenela je agencija MIA.

Tramp je takođe izrazio nadu da će Prespanski sporazum inspirisati i ostale zemlje regiona.

Dodao je da ovaj sporazum ističe suštinsku istinu da putem političke hrabrosti i sposobnosti da se fokusiraju na dugoročne koristi, lideri mogu da postignu teške kompromise koji su potrebni da njihove zemlje izvedu na put svetlije budućnosti.

"Severna Makedonija je snažan partner SAD. Radujemo se i očekujemo da ćemo vas pozdraviti kao našeg 30. saveznika u okviru NATO-a, kao i da ćemo nastaviti da zajedno radimo na osiguravanju mira i prosperiteta na Zapadnom Balkanu", zaključio je Tramp u pismu Zaevu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 21. feb 2019, 10:05)
anonymous [neregistrovani]

Све је релативно

Има похвала због којих човек треба да се дичи, а има и похвала због којих човек треба да се стиди.

(četvrtak, 21. feb 2019, 09:44)
anonymous [neregistrovani]

Vrijeme osvjescivanja i otreznjenja se neminovno primice

i bice vrlo tragicno za americke balkanske saveznike.

(četvrtak, 21. feb 2019, 07:43)
Aotearoa [neregistrovani]

Sigurno da ce mu cestitati,

kad je sve, pocev od Prespanskog ugovora do ustavnih izmena zbog promene imena, sto je uostalom bio i uslov za potpisivanje pristupnog protokola sa Nato -om, bilo uradjeno pod pokroviteljstvom SAD, u cilju sprecavanja navodnog uticaja Rusije na Zapadni Balkan !