Dodik pitao Izetbegovića da li je ozbiljan sa inicijativom o promeni imena RS

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Istočnom Sarajevu da je na sastanku s liderima SDA i HDZ-a BiH u ponedeljak, Bakira Izetbegovića upitao u vezi sa incijativom o promeni imena Republike Srpske. 

"Nismo nešto o tome razgovarali, ali sam ga upitao da li je ozbiljan u vezi s tim, a on me je samo gledao", rekao je Dodik.

Dodik je zajedno sa ambasadorom Rusije Petrom Ivancovim položio venac kod spomen-ploče nekadašnjem ruskom ambasadoru u UN Vitaliju Čurkinu, koji je poznat po tome što je blokirao u Savetu bezbednosti Nacrt rezolucije o Srebrenici koju je predložila Velika Britanija.

On je ponovio da je u ovom trenutku otvoreno pitanje formiranje vlasti i da na pomenutom sastanku s Izetbegovićem i Draganom Čovičem nije bilo nikakvih pomaka, preneli su banjalučki mediji.

"Bili smo nedavno u Briselu i tamo je rečeno da ničim nije uslovljeno formiranje vlasti ni MAP-om, ni NATO-om niti bilo kakvim upitnicima", rekao je Dodik.

Novinari su ga upitali da li je rešeno pitanje njegovog obezbeđenja, budući da insistira na pripadnike MUP-a RS-a, dok je nadležnost na Direkciji za koordinaciju policijskih tela BiH, Dodik je rekao "anketirajte ove momke iza mene i videt ćete odakle dolaze, iz MUP-a RS".

On je rekao da političari iz RS-a svakodnevno doživljavaju pritiske zbog ulaska BiH u NATO, te da se odluka Skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti ne uvažava. Govoreći o problemima s migrantima rekao je da je zato najviše odgovorna "aktuelna nesposobna struktura" na nivou države.

"BiH neposobna da se odbrani"

Obraćajući se novinarima u istočnom Sarajevu, Dodik je rekao da je bilo mnogo propusta u vezi sa migrantima, da se BiH pokazala nesposobna da brani svoj prostor i da sada postoje otvoreni problemi na koje treba reagovati.

Dodik je naglasio da su bila bezuspešna ranija upozoravanja i da potpuno neodgovorna struktura na nivou BiH ne može da reši nijedan problem, prenele su Nezavisne novine

"Činjenica da nije formirana vlast i da oni koji treba da odu sa funkcija nisu motivisani da vrše svoje obaveze govori koliko je to široko za različite moguće negativne posledice sa kojima ćemo morati da se suočimo", rekao je Dodik.

Dodao je da je svestan toga da ima migranata i u drugim zemljama, ali je rekao da u BiH svaki njihov priliv izaziva dramatične političke procese koji mogu da ugroze unutrašnju i političku stabilnost.

Dodik je rekao da BiH ima tu "nesreću" što se graniči sa EU, koja, kako je naveo, "uzima ono što njoj treba, a u BiH vraća ono što je nekvalitetno".

Dodao je da postoji komunikacija sa Srbijom i Crnom Gorom, ali i da se treba suočiti sa realnošću jer i oni pokušavaju da što pre dislociraju migrante koji idu kroz njihovu zemlju.

"Vojna neutralnost - svidelo se to nekom ili ne" 

Na pitanje novinara u Istočnom Sarajevu da prokomentariše tvrdnju ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da Zapad vrši pritisak na zemlje Balkana da postanu clanice NATO-a, Dodik je rekao da se stalno insistira na tome, a da je samo insistiranje naravno i pritisak jer se ne uvažavaju stavovi.

On je naglasio da će stav Republike Srpske definitivno ostati vojna neutralnost, "svidelo se to nekome ili ne".

Dodao je da, međutim, to neki ne uvažavaju, bez obzira koliko Republika Srpska govorila da sprovodi politiku vojne neutralnosti.

Govoreći o odgovorima na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, Dodik je rekao da je obavešten da će do petka, 22. februara, biti utvrđeni odgovori na svim nivoima vlasti u BiH i da bi već tada mogli da budu upućeni u Brisel.

On je napomenuo da je Republika Srpska u tom pogledu ispunila svoje obaveze.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво