Plenković: "Mirna reintegracija" primer za Ukrajinu i Gruziju

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je da bi "iskustvo mirne reintegracije" istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema 1998. godine moglo da koristi Ukrajini i Gruziji, koje su u ratovima sa Rusijom ostale bez delova svoje teritorije.

Slične izjave iz Zagreba u prošlosti izazvale oštre reakcije Moskve, koja smatra da "paralelne strukture domaće proizvodnje" idu na ruku kijevskoj "ratnoj kampanji", umesto poziva na obnovu dijaloga sa Moskvom kroz proces iz Minska, navodi Hina.

Plenković je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekao da se iskustvo Ukrajine i Gruzije može uporediti sa Hrvatskom "čiji su delovi teritorije bili okupirani od 1990. do 1998".

"Imali smo dva rešenja: vojno i diplomatsko... Rešenje koje se oslanja na pritisak i diplomatiju rezultiralo je reintegracijom naše teritorije", rekao je Plenković.

Hrvatski premijer smatra da bi taj model mogao da se primeni na Ukrajinu i Gruziju koje bi, kako je rekao, bolje prošle da su bile članice EU i NATO-a.

"Ukrajina i Gruzija nisu ni u EU ni u NATO i to komplikuje situaciju. Da su bile, situacija bi bila mnogo drugačija", smatra Plenković.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво