Peticiju za Tajanijevu ostavku potpisalo 8.000 ljudi

Peticiju koju su pokrenuli slovenački levičari i kojom se traži ostavka predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija zbog njegovih izjava o Trstu i Istri do petka je potpisalo više od 8.000 ljudi, a izvinjenje i povlačenje izjave zatražili su čelnici konzervativaca i socijaldemokrata u Evropskom parlamentu.

Tajani je u nedelju u Basovici kod Trsta na obeležavanju Dana sećanja , na kraju govora kazao: "Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija".

U peticiji koju su ove sedmice pokrenuli slovenački socijaldemokrati traži se "neopoziva ostavka Antonija Tajanija", a među potpisnicima su evroparlamentarci, političari i javne ličnosti iz Hrvatske, Slovenije ali i cele Evrope, prenela je Hina.

"Revizionističke izjave predsednika Evropskog parlamenta Antonia Tajanija, koje opravdavaju fašizam, podstakle su nas da kao građanke i građani pojedinih država Evrope zatražimo njegovu neopozivu ostavku s mesta predsednika izuzetno važne institucije Evropske unije, budući da nije pokazao verodostojnost potrebnu za obavljanje takve časne funkcije", navodi se u peticiji.

U tekstu se dodaje da je Tajani svojim izjavama u Basovici izvršio reviziju istorije i, služeći se potpuno nedopustivom retorikom, pozdravima italijanskoj Istri i italijanskoj Dalmaciji iskazao fašističke teritorijalne tendencije, za koje u Evropi 21. stoleća nema mesta.

"Takođe zahtevamo da se Evropski savet i Evropska komisija ograde od takvih izjava predsednika Evropskog parlamenta, budući da smatramo da visoki zvaničnici Evropske unije ne bi smeli odobravati takvu retoriku", stoji u tekstu peticije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво