Iz hrvatske lektire izbačen "Dnevnik Ane Frank"

Novi popis lektire u Hrvatskoj izazvao je brojne kontroverze i osude javnosti, pre svega zbog izbacivanja "Dnevnika Ane Frank". Hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja saopštilo je ta lektira nije bila u postojećem nastavnom planu i programu na listi obaveznih dela. 

Iz lektire je izbačen Selindžerov "Lovac u žitu", Kunderina "Nepodnošljiva lakoća postojanja" i brojni drugi hrvatski i strani savremeni autori, ali i "Dnevnik Ane Frank".

Hrvatski portal Indeks piše da će deca čitati klasične autore od kojih su neki umrli pre više od dve hiljade godina, bez obzira na najavljivanu reformu školstva koja je obećavala novu, modernu nastavu.

Zbog ove odluke pobunilo se i Hrvatsko društvo pisaca, poručivši kako je popis lektire kafkijanska noćna mora, piše Indeks.

Posebno negodovanje izazvalo je izbacivanje "Dnevnika Ane Frank" iz lektire.

Zbog toga je pokrenuta i peticija u kojoj se traži vraćanje na popis obavezne lektire te knjige utemeljene ne tekstovima iz dnevnika koji je napisala jevrejska devojčica Ana Frank koja je stradala tokom Drugog svetskog rata.

"Dnevnik Ane Frank je nestao s popisa školske lektire. Ne znamo zašto je nestao, ali znamo da je ovo delo izuzetno važno za razumevanje koliko daleko može ići ljudsko zlo u jednom mračnom vremenu. Smatramo da Holokaust nije tema koja se sme preskočiti u nastavi hrvatskog jezika", poručuje Hrvatsko društvo pisaca.

Hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja saopštilo je, da ta lektira nije bila u postojećem nastavnom planu i programu na listi obaveznih dela. 

"Broj naslova u popisu obavezne lektire je bitno smanjen u odnosu na postojeći plan i program što otvara puno veću slobodu nastavniku za izbor dela za celovito čitanje. S popisa klasičnih hrvatskih i svetskih književnih dela nastavnik autonomno bira dodatna dela za celovito čitanje, a dela savremene književnosti nastavnik bira potpuno samostalno uzimajući u obzir interese učenika kako bi razvili naviku čitanja", navodi se u saopštenju.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво