Gruevski: Džaferi će nakratko biti predsednik Makedonije

Nikola Gruevski, bivši makedonski premijer koji je dobio azil u Mađarskoj, kaže da će, zbog izbornog tajminga, aktuelni predsednik parlamenta, Albanac Taljat Džaferi, nakratko biti predsednik Makedonije.

Gruevski nije isključio mogućnost da je, za vreme izbornog procesa, vremenski raspon između prvog i drugog kruga određen u dogovoru vladajuće SDSM i partije Albanaca DUI da bi, kako kaže, u tom vakuumu Džaferi kao vršilac dužnosti šefa države potpisao sve one zakone koje odlazeći predsednik Đorđe Ivanov nije potpisao.

Podsetio je da se mandat Ivanova završava 12. maja, a da je drugi krug predsedničkih izbora zakazan za 5. maj. 

"Male su šanse da u periodu od sedam dana Državna izborna komisija usvoji konačne rezultate. Nije isključeno da je to dogovor između Socijaldemokratskog saveza i DUI kako bi se u tom vremenskom vakuumu potpisali svi zakone koje aktuelni predsednik nije potpisao", naglašava Gruevski u intervjuu za makedonski portal Infomaks. 

Govoreći o lideru vladajuće SDSM, premijeru Zoranu Zaevu, Gruevski kaže da on nije tranzicioni političar, već produkt novog vremena.

Za Gruevskog usvajanje Zakona o privatizaciji, odnosno sama privatizacija koja je na osnovu pomenutog zakona legalizovana, predstavlja najveći kriminal jer je, kako kaže, njime ozakonjena kriminalna privatizacija u zemlji.

Takođe, ističe da su sve investicija sa kojima se aktuelna vlast sa Zaevom na čelu hvali u Makedoniju ušle u vreme njegove vlade, dok je na vlasti bio VMRO-DPMNE.

Njegova vlada je, kaže, za vreme svog mandata u zemlju dovela više od 100 stranih investitora i otvorila 183.000 novih radnih mesta, ali da se sada investitori povlače iz Makedonije, nakon što su shvatili kako funkcioniše aktuelna vlada sa Zaevom na čelu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво