Predsednica Hrvatske pisala Tajaniju i Matareli

Nakon izjave šefa Evropskog parlamenta Antonija Tajanija, koji je Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas je uputila pismo Tajaniju i italijanskom predsedniku Serđu Matareli.

U pismu Tajaniju predsednica Kolinda Grabar Kitarović navodi da je "duboko zgrožena i razočarana izjavom o tzv. 'italijanskoj Istri' i 'italijanskoj Dalmaciji'".

Ističe da je ta izjava duboko šokirala i celu hrvatsku javnost i da iza tih reči stoji "neprihvatljivo zagovaranje istorijskog revizionizma i iredentizma, koje odlučno odbacuje", navodi portal Indeks.

Navela je i da su je ove reči lično pogodile jer "potiče iz kraja koji je tokom dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, a zatim i u Drugom svetskom ratu, bio pogođen italijanskom fašističkom okupacijom i gde su još na svakom koraku vidljivi tragovi fašističkih zločina".

Grabar Kitarovićeva je u pismu navela i da žali zbog sudbine svih koji su tokom ili nakon Drugog svetskog rata stradali ili su zbog protivljenja komunističkom režimu morali da napuste Hrvatsku, pritom misleći i na brojne Hrvate, kao i na pripadnike drugih nacija, među kojima su i Italijani kao i da je Tajanijeva izjava unela nemir među sve hrvatske državljane, pa tako i među pripadnike italijanske nacionalne manjine.

Na kraju ovog pisma poručila je da "očekuje kao i cela Hrvatska, Tajanijevo nedvosmisleno izvinjenje, kako bi nastavili dalje da grade konstruktivne bilateralne i evropske odnose".

U drugom pismu italijanskom predsedniku Serđu Matareli, Grabar Kitarovićeva navodi da Tajanijeva izjava "oživljava duh ekspanzionističkih politika, koje su tokom prošlog veka prouzrokovale mnogo zla Hrvatskoj i Evropi" i da "Hrvatska i Italija kao dve prijateljske, susedne i savezničke države koje dele zajedničke vrednosti Evropske unije ne mogu tolerisati takve izjave kao i da je uverena da predsednik Matarela deli ista uverenja".

Na kraju pisma predsedniku Italije ona je naglasila: "To je najbolji način da bez opterećenja nastavimo da gradimo dobre odnose saradnje i prijateljstva između Hrvatske i Italije, a na dobrobit cijele evropske porodice", prenosi Indeks.

broj komentara 9 pošalji komentar
(sreda, 13. feb 2019, 11:11) - anonymous [neregistrovani]

Region

Presjednica hrvatske je "дубоко згрожена и разочарана изјавом о тзв. 'италијанској Истри' и 'италијанској Далмацији'".Ali zato kada je kosovo u pitanju ona je duboko sretna i ponosna.Takvi vode države, nacije i uostalom svijet.To su osobe koje misle da zbog njih postoji svijet, i bitno je da je uredu dok oni postoje, dalje ...

(sreda, 13. feb 2019, 10:37) - anonymous [neregistrovani]

jadran

dobar deo te obale je vekovima pripadao srbiji ali smo to brzopleto izgubili posle prvog svetskog rata udruzivanjem SHS.Znači niko ništa nije zaboravio.

(sreda, 13. feb 2019, 10:27) - anonymous [neregistrovani]

Kada bi se primenio taj kriterijum...

... ko je gde živeo pre 100 godina i ko je gde vršio zločine, Hrvatska ne bi ni postojala.

(sreda, 13. feb 2019, 09:54) - anonymous [neregistrovani]

Vešta manipulacija činjenicama

Gospodja Kitarović vešto izvrće činjenice.Kao prvo navodi da su dvadesetih godina i za vreme II svetskog rata počinjeni u tim krajevima zločini fašista, i da su njihovi tragovi i dan danas vidljivi, što jeste tačno, samo što ona to vešto pripisuje isključivo Italijanskim okupacionim snagama.A onda navodi da su brojni Hrvati pa i Italijani pobegli zbog "neslaganja sa komunističkim režimom", što je potpuno netačno.Kao prvo zločine su počinili hrvatski i u znatno manjoj meri italijanski fašisti i to nad srpskim, jevrejskim stanovništvom i nad manjim brojem Hrvata koji se nisu slagali sa fašističkom ideologijom.Ti brojni Hrvati koji su uspeli da pobegnu zbog "neslaganja sa komunističkim režimom", kako ona kaže, su upravo bili oni koji su te zločine počinili i koji su sarađivali sa fašističkim okupacionim snagama.Pritom je cela NDH za vreme II svetskog rata bila fašistička tvorevina koja je vršila genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.Džaba vam vaše manipulacije, činjenice su činjenice, i tačno je to što kažete da su tragovi tih zločina i dan danas vidljivi.

(sreda, 13. feb 2019, 09:34) - Rade [neregistrovani]

Kolinda

Hrvatska predsednica treba da zna da je istocna obala Jadranskog mora bila 2000 godina rimsko carstvo. Posle prvog svestskog rata Dalmacija je pripala Kraljevini SHS a Istra posle dugog svetskog rata.

(sreda, 13. feb 2019, 03:43) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Do Zemuna

Pa kada Hrvati kazu DA Hrvatska je do Zemuna, mozda imaju i Italijani pravo da pricaju DA je Istra i Dalmacija njihova...Ili ?

(utorak, 12. feb 2019, 23:28) - Slavko [neregistrovani]

Italija

ne štiti vazdušni prostor Hrvatske. Odakle vam ova dezinformacija?

(utorak, 12. feb 2019, 23:06) - anonymous [neregistrovani]

Italija

štiti vazdušni prostor Hrvatske i Slovenije, a to im ne smeta!?

(utorak, 12. feb 2019, 19:38) - Воронцов [neregistrovani]

Сад су у истим организацијама

Сада су у НАТО и ЕУ , а то та сада гарантује границе унутар тих организације. Међутим шта носи будућност мислим да то нико не може предвидети