Slučaj Tajani, hrvatski evroposlanici traže od Zagreba da reaguje

Hrvatski evroparlamentarci traže da Zagreb uputi hitnu diplomatsku notu, nezadovoljni objašnjenjem predsednika EP Antonija Tajanija da je njegova izjava o "italijanskoj Istri i Dalmaciji" izvučena iz konteksta. Tajani spreman da obiđe mesta stradanja Slovenaca i Hrvata.

Hrvatski evroparlamentarci sastaće se posle podne kada bi trebalo da usaglase stavove i pošalju zajedničko pismo sa zahtevima Zagrebu, piše hrvatski portal Dnevnik.

Oni smatraju, navodi se, da zvanični Zagreb treba hitno da reaguje i upozoravaju da bi, kako kažu, ovo mogao biti tek početak.

"To definitivno nije gotova stvar. Način na koji je izrečena skandalozna izjava, ali i pokušaj izvinjenja su za mene nedovoljni", jasan je evroposlanik Ivan Jakovčić uveren da će Tajanijeva izjava imati reperkusije još nekoliko godina.

Stoga Jakovčić očekuje da Hrvatska uloži diplomatsku notu "da postoji jasni pravni trag protiv te izjave, a ne samo prijateljsko uveravanje".

Ovaj SDP-ovac "objasnio" je, kako se navodi, otkud Tajaniju inspiracija za taj istup.

Smatra i da diplomatsku notu treba uputiti Evropskoj uniji, ali da nije naodmet, kaže, da je dobije i Italija. Ne isključuje ni mogućnost traženja ostavke predsednika Evropskog parlamenta, ali je pitanje mogu li skupiti toliko poslanika. 

"Hrvatska ne sme ishitreno i naivno da reaguje, nego čvrsto i odlučno i formalno-pravno jer utakmica će trajati, ovo je tek početak. Pitanje je u kojem će smeru ići Tajanijevo ponašanje idućih meseci", rekao je Jakovčić, uveren da Antonio Tajani sigurno, nakon ove izjave, neće biti ponovno izabran za predsednika EU parlamenta.

Utvrditi odgovornost 

I SDP-ov zastupnik u EU parlamentu Tonino Picula naglašava da je najvažnije da se utvrdi pravna i politička odgovornost za ono što je Tajani nedvosmisleno izrekao.

"Stavovi su potpuno neprihvatljivi jer je doveo u pitanje postojeće granice u Evropi", rekao je on. 

I Picula smatra da bi trebalo uputiti diplomatsku notu, ali i pozvati na razgovor italijanskog poslanika u Zagreb.

Nije nesklon traženju Tajanijeve ostavke. "Njegova ostavka će biti zatražena, ali sam skeptičan može li se osigurati podrška za to", relan je Picula.

"Njegovo objašnjenje nije dovoljno, on je bio novinar i dobro zna šta je reka", komentar je hrvatske evroposlanice Ruže Tomašić.

Kaže da bi Hrvatska trebalo da traži od Tajanija izvinjenje zbog takve izjave, ali je protiv traženja ostavke jer misli da je "neće dobiti". 

Tajani spreman da obiđe mesta stradanja Slovenaca i Hrvata

Antonio Tajani je, u međuvremenu, rekao da je spreman da poseti nekadašnji nacističko-fašistički logor u Trstu, u kojem su ubijene hiljade Slovenaca, Hrvata, Jevreja i italijanskih antifašista tokom Drugog svetskog rata.

Tajani je to rekao nakon što ga je slovenačka političarka i komesarka EK za saobraćaj Violeta Bulc pozvala da zajedno odaju počast žrtvama ubijenim kod jame Bazovice i logor "Risiera di San Saba" u Trstu, prenosi Hina pozivajući se na mariborski list Večer.

"Istorija je istorija, ali iz nje učimo i tako postajemo mudriji. Zato vas pozivam da zajedno obiđemo žrtve Bazovice i žrtve logora Risiera", navela je Bulc u prepisci na Tviteru, na šta joj je Tajani odgovorio da je "spreman" to učiniti.

Bulc je, nakon što je Tajani u nedelju tokom ceremonije obeležavanja Dana sećanja u italijanskoj Bazovici Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom, poručila preko Tvitera predsedniku EP da se tako nešto ne očekuje od evropskih lidera.

"Falsifikvanje istorijskih činjenica na slovenačko-italijanskoj granici nije prihvatljivo. Evropska priča utemeljena je na miru, solidarnosti i jedinstvu", poručila je Bulc.

Tajani je prethodno izrazio žaljenje ako su njegove reči o "italijanskoj Istri i Dalmaciji" pogrešno shvaćene.

"Meni je žao ako su moje reči krivo protumačene. Nisam hteo nikoga da uvredim, samo sam hteo da pošaljem poruku da ono što se tada dogodilo nikada ne ponovi", rekao je Tajani na početku plenarne sednice EP u Strazburu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво