Zastava NATO-a se vijori ispred makedonske vlade

Ispred sedišta Vlade Republike Severne Makedonije podignuta zastava NATO-a, kako bi se obeležilo predstojeće učlanjenje te države u zapadnu vojnu alijansu. Makedonske vlasti počele su i uklanjanje službenih oznaka iz vladinih zgrada kako bi se pripremili za novo ime države Republika Severna Makedonija.

Zaev je, tokom svečane ceremonije podizanja zastave NATO-a ispred makedonske vlade, istakao da je njegova otadžbina sada na pravom putu ka napretku i razvoju.

"Danas podižemo zastavu NATO-a, koja zajedno sa evropskom i našom, određuje budućnost, ne samo naše generacije, već i budućih pokoljenja. To nije samo simbolika, već realnost. To je nova strana naše istorije", rekao je makedonski premijer.

Kako je Zaev istakao, Severna Makedonija je uspela da se sa sporednog balkanskog koloseka, gde je čekala decenijama, vrati na glavni auto-put ka Evropi.

"U periodu koji sledi bićemo direktni učesnici u najvažnijem periodu od samostalnosti naše države, u kome ćemo sami odlučivati o našoj budućnosti, ali i sa brzinom kojom ćemo dostići taj cilj", rekao je premijer Severne Makedonije.

Zaev je ocenio da je sada sudbina u rukama makedonskog društva koji određuje svoju budućnost. 

Makedonski premijer je naglasio da se u sledećem periodu ulazi u kompleksnu etapu izgradnje države prema evropskim standardima, te da niko više neće da je blokira spolja. 

Makedonija je potpisivanjem Sporazuma iz Prespe sa Grčkom promenila svoje ustavno ime u Republika Severna Makedonija i na taj način je razrešila decenijski spor koji je imala vlastima u Atini. 

Spor oko imena sa Grčkom bio je ključna barijera na putu sada već Severne Makedonije ka NATO-u i EU. 

Sa Prespanskim sporazumom vlasti u Skoplju su se obavezali da će promeniti ustavno ime države u Severna Makedonija, dok su se vlasti u Atini obavezali da će odblokirati prijem Severne Makedonije u NATO i omogućiti integraciju države u EU. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 12. feb 2019, 15:08)
Sremac [neregistrovani]

Makedonija

Imamo mi svojih problema pustite vi Makedonce