Novinar ORF-a na listi ukrajinskih državnih neprijatelja

Kristijan Veršic, novinar austrijske državne televizije ORF i dopisnik sa Balkana sa sedištem u Beogradu, našao se na listi potencijalnih "državnih neprijatelja" Ukrajine.

Njegovo ime nalazi se na listi "državnih neprijatelja" ukrajinskog sajta Mirotvorec.

Na tu listu dospeo je samo dan nakon što je ambasador Ukrajine u Austriji Aleksandar Šerba obrazložio da Kijev odbija da mu odobri akreditaciju za front zbog snimaka sa Krimskog mosta.

Sajt, koji je iniciran od jednog savetnika ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova, prebacuje austrijskom novinaru da "je svesno kršio državnu granicu Ukrajine", "učestvovao u pokušaju pravdanja aneksije Krima" i optužuje ga za "antiukrajinsku propagandu".

Mirotvorec je zatražio od pravosudnih organa Ukrajine da podnesu krivičnu prijavu protiv Veršica.

Veršic je početkom godine kritikovao ukrajinske vlasti što su mu odbile akreditaciju i pozvao austrijsku vladu da deluje.

Austrijske vlasti, od predsednika do kancelara, apelovale su na ukrajinske kolege da se taj slučaj reši, ali za sada neuspešno.

Veršic je poznat po izveštajima sa teritorijama na kojima se vode oružani sukobi ili postoje konflikti, te je i tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije pravio priloge sa ratišta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи