Tajani "razbesneo" Hrvate i Slovence izjavom o Istri

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani "razbesneo" je Hrvate i Slovence jer je, tokom ceremonije obeležavanja Dana sećanja u italijanskoj Bazovici, Istru i Dalmaciju nazvao italijanskim. Tajani je izrazio žaljenje što su njegove reči pogrešno shvaćene.

Tajani je na svom Fejsbuku objavio i video-snimak sa ceremonije u kome je rekao da odaje počast palim žrtvama mržnje prema Italijanima koje su počinili "oni koji su na uniformi imali crvenu zvezdu" i dodao da će u Evropskom parlamentu podsetiti na "tragediju vezanu za Trst".

"Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija", rekao je Tajani u govoru povodom Dana sećanja na žrtve egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije, prenosi zagrebački Indeks.

Predsednik Evropskog parlamenta je rekao i da Trst simbolizuje nacionalni identitet Italijana, kao i da u tom gradu puno patili iako su bili prisiljeni da napuste područje u kome su živeli.

"Na kraju su, zahvaljujući istini i pravdi, pobedili i zato slavimo uspomenu na te strašne godine i nadamo se da se ovo više nikada neće dogoditi. Uspeli smo da izbegnemo da se zauvek ugasi svetlo nad događajima u Trstu", rekao je Tajani.

Takođe, on je podsetio da se ne sme dopustiti da se u Venecueli, u kojoj živi mnogo Italijana, ponovi "komunistička diktatura kao Titova".

Šarec i Fajon: Istorijski revizionizam bez presedana

Na govor predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija u Trstu reagovali su slovenački premijer Marin Šarec i slovenačka poslanica u EP Tanja Fajon, koji su ga nazvali "istorijskim revizionizmom".

"U subotu sam govorio o želji nekih da promene slovenačku istoriju. Isto se događa u Italiji. Na nesreću, od strane političara koji su službenici EU. Ovo je istorijski revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmeren na uništavanje slovenačke nacije", napisao je Šarec na Tviteru.

Slovenačka poslanica u EP Tanja Fajon uputila je pisamo Tajaniju u kome ga upozorava na upotrebu jezika istorijskog revizionizma i napominje da Tajani kao predsednik EP to ne bi trebalo da dopusti sebi, prenosi zagrebački Indeks.

"Nedopustivo je da predsednik EP, koji je svoju kampanju gradio na sloganu 'Predsednik svih državljana EU', dopusti iskrivljavanje istorije i nepoštovanje svih njenih aspekata. Žalosti me da je u očima predsednika Tajanija potreba za naglašavanjem italijanskog patriotizma veća i važnija od istorijskih činjenica. S obzirom na to da je predsednik dokazao nepoznavanje istorije, u pismu želim da ga podsetim na Izveštaj slovenačko-italijanske istorijsko-kulturne komisije iz 2000. godine", napisala je Fajonova.

Slovenački predsednik Borut Pahor pisao je italijanskom predsedniku Serđu Matareli povodom izjava potpredsednika italijanske vlade Matea Salvinija i predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija.

Pahor je u pismu izrazio duboku zabrinutost izjavama koje su u Sloveniji većinom označene nečuvenim slučajem istorijskog revizionizma i naveo da nije prvi put da se u susednoj Italiji pojavljuju i javno iznose slične teze, prenosi Hina.

I hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je iznenađen Tajanijevom izjavom i najoštrije ju je osudio, naglasivši kako ona "ima naznake teritorijalnih pretenzija i revizionizma", prenosi Indeks.

"Danas sam razgovarao s Tajanijem. Kazao sam mu da smo bili izrazito nezadovoljni takvom izjavom, koja je neprimerena, te smo zatražili pojašnjenje", rekao je Plenković.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručila je da su revizionizam i iredentizam neprihvatljivi.

"Temelji Evropske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje menjanja istorije i posezanje za hrvatskom teritorijom. O tome ću izvestiti italijanske i evropske institucije", izjavila je Grabar Kitarovićeva, prenosi hrvatski N1.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво