Olimpijski duh Jahorine

Evropski omladinski olimpijski festival, koji je okupio 1.500 takmičara iz 46 zemalja održava se u BiH. Takmiče se u osam zimskih sportova, a jedno od borilišta je na Jahorini gde je tokom vikenda ispraćen i milioniti spust koji govori o novim turističkim kapacitetima tog dela Republike Srpske.

Organizatori iz Republike Srpske uložili su dosta truda da se u najboljem svetlu predstavi ova tursitička destinacija. Čak se i na Palama traži krevet više, a staze su pune skijaša. Ovoga trenutka na Jahorini je oko 4.500 turista. Više od polovine je iz Srbije.

Beležimo i milionitu voznju, a srećni dobitnik je devojčica iz Beograda. 

"Mnogo mi se dopada, ja imam super instruktorke Marijanu i Josipu, one su mi uzor i skijam dobro zahvaljujući njima", rekla je Milena Đorđević. 

Turiste očekuje dobro skijanje, a mogu iz prvog reda da posmatraju takmičenje.

Skijalište Jahorina učinilo je sve da takmičari na Olimpijadi imaju mogućnosti i za trening i za takmičenje.

Dejan Levnajić, direktor Olimpijskog centra Jahorina kaže da Jahorina može da se pohvali i najsavremeniujim sistemom za veštačko osnežavanje koji grantuje sneg i na tempreturama od plus 10 stepeni. 

"To je sistem snou fektori i možete videti da on odlično pravi sneg", istakao je Levnajić.

Ugostitelji kažu da već sada razmišljaju o proširenju kapacieteta jer mesta u hotelima više nema.

"Naše cene su oko 50 odsto jeftinije nego Kopaonik. Nije da se poredimo ili uopređujemo ali takvo je stanje stvari", kaže Nemanja Vučetić iz "Termaga".

Ko ovih dana želi da oseti duh Olimpijade treba obaezno da ode na Jahorinu. Naš savet je da se smesti na Pale koje su na pola puta Sarajevo-Jahorina. Na Palama postoji još jedno skijalište Ravna Planina sa kapacitetom od 4.000 skijaša na sat.

Gradi se posebna staza koja će se spojiti sa Jahorinom i omogućiti da se sa Pala ode na vrh Jahorine, a to će značiti novih 15 kilometra snežnih staza.

broj komentara 0 pošalji komentar