Troje privedeno zbog napada na vaterpoliste

Splitska policija privela je jutros trojicu muškaraca koji se dovode u vezu sa napadom na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj rivi, a kod jednog od njih pronađena je i ukradena majica sa klupskim obeležjem. Nakon saslušanja, jedan od njih je pušten. Policija saopštila da se za još dvojicom muškaraca traga. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je hrvatskom ambasadoru protestnu notu zbog napada.

Iz hrvatske policije su saopštili da su preduzeli "sve potrebne i opsežne" akcije kako bi se utvrdile okolnosti i činjenice napada na vaterpoliste Zvezde. Tri osobe su uhapšene, a za dve se još traga.

Kako javlja Slobodna Dalmacija, među trojicom muškaraca koje je policija privela je i sin poznatog fudbalskog trenera iz Splita.

On je nakon višesatnog saslušanja pušten kući jer pregledom poziva i poruka na njegovom telefonu nije potvrđena sumnja da je on pozvao napadače.

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, dodatnim razgovorima je utvrđeno kako je upozoravao sportiste da bi mogli imati problema zbog dresova koje su nosili ispod gornjeg dela trenerke.

Kako se saznaje, on radi kao konobar u kafiću na Rivi te je policiji polazna tačka za njegovo privođenje bila sumnja da je on pozvao ostale napadače kada su vaterpolisti seli da popiju piće.

Nijedan od privedenih nije ranije bio prijavljen ni prekršajno ni krivično, piše Slobodna Dalmacija.

Međutim, ukoliko se pokaže da su vaterpolisti napadnuti nekim oružjem ili oruđem – pošto se na snimku vidi da jedan od napadača nosi teleskopsku palicu u ruci – postoji mogućnost prijave za krivično delo pokušaja nanošenja teške telesne povrede.

Ukoliko budu osumnjičeni za krivično delo, preti im opasnost kvalifikacije za zločin iz mržnje počinjen zbog rasne pripadnosti, boje kože, veroispovesti, nacionalnog ili etničkog porekla, invaliditeta, pola, polnog opredeljenja ili rodnog identiteta druge osobe. Takvo postupanje uzima se kao otežavajuća okolnost prilikom određivanja kazne. 

Hrvatski mediji su ranije naveli da policija nema težak zadatak pošto je mnogo građana na Rivi telefonom snimalo incident.

Zagrebački Jutarnji list piše da je napad na vaterpoliste Zvezde bio pripremljen i dodaje da se to može zaključiti na osnovu fotografije na kojoj se vidi da jedan od dvojice napadača u ruci nosi teleskopsku palicu. 

Četvorica vaterpolista Crvene zvezde napadnuta su u subotu po podne dok su sedeli u jednom kafiću. Trojica su pobegla sa Rive, dok se četvrti spasao skokom u more.

Vaterpolisti Crvene zvezde trebalo je da igraju utakmicu sa splitskim Mornarom, ali je zbog incidenta utakmica odložena. Oni su jutros stigli u Beograd.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović danas se pridružio osudama, navodeći da je napad neprihvatljiv sa svakog aspekta.

Hina prenosi da je Božinović potvrdio i da je Srbija Hrvatskoj zbog napada uručila protestnu notu, kao i da je srpsko Ministarstvo spoljnih poslova tražilo hitnu istragu, identifikaciju i kažnjavanje počinitelja.

Deo hrvatske javnosti žestoko je osudio jučerašnji napad, ocenjujući da je reč o napadu huligana koji se nije smeo dogoditi. 

Iz Hrvatskog vaterpolo saveza su poručili da je "svaki čin nasilja ikada, igde i prema bilo kome jednostavno neprihvatljiv".

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво