Posle poplava, Istri preti ekološka katastrofa, tone smeća zatrpale reku

Naglo otopljenje i obilne kiše prouzrokovali su poplave u regionu. Zbog kiše koja je u poslednja tri dana padala u Pazinu u Istri, pritoke Pazinčice naglo su nabujale, uključujući pritoku Drazej, koja prolazi kod odlagališta građevinskog materijala Lakota, gde preti ekološka katastrofa. Zbog kiše i otapanja snega u Sloveniji, i dalje rastu vodostaji Save i njenih pritoka, kao i reke Drave. U nekoliko mesta u centralnom delu BiH i dalje su na snazi vanredne mere.

Hrvatski Indeks prenosi navode građanske inicijative "Naš potok" – da su sa poslednjom bujicom, enormne količine građevinskog otpada, plastike, guma i agrotekstila završile u Pazinčici i Pazinskoj jami.

Kako dodaje, na više mesta voda prodire ispod nasipa, te i dalje ispira materijal.

Pošto je Pazinčica reka ponornica, čiji se deo proteže čak i do Raše, preti ekološka katastrofa velikih razmera, upozorava hrvatski sajt ističući da je prosek padavina u februaru 79,6 milimetara. 

Indeks navodi, pozivajući se na Istramet, da je problematika oko bujičnog pritoka Drazej i odlagališta Lakota već poznata duže vreme, a da je sve kulminiralo otvaranjem ogromne rupe na samom odlagalištu u junu prošle godine. Velika količina kiše u kratkom vremenskom roku aktivirala je brojna klizišta i prouzrokovala odrone, naročito na severu Istre oko jezera Butonige.

Kako navodi, pozivajući se na informacije sa terena, nekoliko odrona sručilo se na put iz smera Kašćerge prema Bankovcima, dok su između mesta Bankovci i Ukotici zabeležena još tri odrona. 

Za saniranje velikog odrona kod naselja Bankovci danas u pomoć stižu bageri.

Snažna kiša i visoki vodostaji reka izazvali su velike probleme u Sloveniji, naročito u zapadnom delu zemlje. Najviše je kiše palo na području Ilirske Bistrice, a zbog izlivanja nekoliko reka i potoka zatvorene su neke saobraćajnice. Zbog kiše i otapanja snega u Sloveniji i dalje rastu vodostaji Save i njenih pritoka, kao i reke Drave, prenosi HRT.  

Kritično u četiri opštine u BiH 

Stanje na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini tokom noći je delimično normalizovano, ali u nekoliko mesta u centralnom delu zemlje i dalje su na snazi vanredne mere, saopštila je Uprava civilne zaštite Federacije BiH.

Stanje elementarne nepogode i dalje je na snazi u opštinama Busovača, Kakanj, Jajce i Nemila, prenosi Hina.

Na terenu se i dalje nalazi stotine pripadnika civilne zaštite s terenskim vozilima koji i dalje pomažu lokalnom stanovništvu u saniranju štete na objektima.

Tokom noći normalizovan je saobraćaj na većini regionalnih puteva koje je poplavila voda, ali je i dalje u prekidu saobraćaj na putu između Novog Travnika i Bugojna, gde je vodena bujica probila nasip i oštetila most.

Saobraćaj je otežan i kanjonom reke Plice, gde je delimično poplavljena saobraćajnica između Mrkonjić Grada i Jajca.

U Kaknju je, nakon povlačenja vode, započelo uklanjanje mulja i saniranje saobraćajnica i sanacija oštećenih puteva, prenosi sarajevski Kliks.

Svi putni pravci na području Kaknja su prohodni, a tokom dana biće izvršeno nasipanje oštećenih puteva kako bi se poboljšali uslovi za saobraćaj.

Kako se navodi, očekuje se i normalizacija vodosnabdevanja u naseljima Kubure i Lozančići, koja su ostale bez vode nakon što je vodena bujica pokidala vodovodne cevi.

Meštani naselja u Kantonu Sarajevo u dolini reke Bosne, Željeznice i Zujevine, koja su u toku jučerašnjeg dana poplavljena, izbacivali su tokom noći vodu iz svojih kuća.

Najveća šteta prouzrokovana je u Hadžićima, Pazariću, Osijeku, Otesu, Bojniku i delovima Rajlovca i Reljeva. 

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Samir Džihić izjavio je da je u Hadžićima i Pazariću, zbog poplava, ugroženo 35 stambenih objekata.

"Trenutno nema ugroženih kuća, odnosno kuća pod vodom. I dalje je poplavljeno poljoprivredno zemljište u tim opštinama zbog otapanja snega s okolnih planina", kazao je Džihić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво