Sećanje na žrtve pokolja u Drakuliću

Svetom liturgijom u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću, parastosom ubijenim Srbima kod Spomen-kosturnice i polaganje venaca obeleženo je 77 godina od ustaškog pokolja Srba u tom banjalučkom naselju, kao i u obližnjim mestima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

RTRS prenosi da su obeležavanju prisustvovali predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, generalni sekretar Vlade Srpske Siniša Karan, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, kao i predstavnici grada Banjaluke.

Podseća se da su ustaše 7. februara 1942. godine u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac za samo jedan dan ubile 2.370 srpskih civila, među kojima je bilo 551 dete.

U ovom zločinu ustaške snage su, pod komandom nadporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića, iz "Tjelesnog zdruga" Ante Pavelića, uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sekirama, noževima i krampovima.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj počinjen za samo jedan dan.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je na obeležavanju da srpski narod u Republici Srpskoj ostaje trajno opredijeljen da čuva sećanje na sve stradale srpske žrtve u Drugom svetskom ratu i da dodatno izgradi svoju slobodu i državu.

"Za Srbe su uvek bile važne dve stvari u njihovoj istoriji - sloboda i država", rekao je Dodik.

On je rekao da se srpski narod godinama okupljao u Drakuliću da obeleži godišnjice stradanja žena, dece, staraca od pomahnitale ustaške ruke koja je u Drugom svetskom ratu ubila više od 700.000 Srba na raznim stratištima.

"Nisu oklevali da ubiju svakoga ko se krsti sa tri prsta, ko je Srbin, pritom ne pitajući za bilo kakvu krivicu", rekao je Dodik.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović kazala je u Drakuliću da težina zločina masovnog pokolja kojeg su ustaše počinile nalaže sećanje na teško postradale žrtave i iskazivanje poštovanje, ali i malo dublje i ozbiljnije razmišljanje o sadašnjosti RS, a posebno budućnosti.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво