Makedonska vlada usvojila plan primene Sporazuma iz Prespe

Vlada Makedonije usvojila je plan primene Sporazuma iz Prespe, prema kome, između ostalog, državne institucije i preduzeća treba da promene table sa imenom države na graničnim prelazima, diplomatskim predstavništvima i ulazima u institucije. U međuvremenu, parlament odbio zahtev za drugi referendum.

Obaveze Makedonije o promeni imena države i oznaka počeće da teku sedam dana nakon što ustavni amandmani stupe na snagu, a što će se desiti odmah nakon što Grčka ratifikuje Protokol za članstvo Makedonije u NATO-u, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Promene će biti usaglašene sa Zakonom o upotrebi jezika, te će novo ime Severna Makedonija na tablama i oznakama na granici, državnim institucijama i preduzećima, na ambasadama i konzulatima biti ispisano i na makedonskom i na albanskom jeziku.

Odbijen predlog za drugi refendum

U međuvremenu je makedonski parlament većinom glasova odbacio zahtev dijspore da bude raspisan drugi referedum o preimenovnju države u Severna Makedonija, javlja AP.

Predlog Makedonskog svetskog kongresa odbijen je sa 49:9 glasova, dok su ostali poslanici Sobranja, koje ima 120 mesta, bili odsutni.

Predsednik parlamenta Taljat Džaferi izjavio je da makedonski zakon onemogućava raspisivanje referenduma na istu temu u roku od dve godine od prvog izjašnjavanja.

Grupa predstavnika makedonske dijaspore osporila je relevantnost septembarskog referenduma koji je pokazao veliku podršku makedonsko-grčkom sporazumu o promeni imena u Severna Makedonija, ali uz mali odziv birača.

broj komentara 0 pošalji komentar