Dodik: Neprihvatljiva uslovljavanja

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, u razgovoru sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini u Briselu, naglasio je da je evropski put BiH prioritet i dodao da su uslovljavanja formiranja Saveta ministara neprihvatljiva.

Kako je rekao, trebalo bi izbeći uslovljavanje formiranja Saveta ministara bilo kakvim drugim pitanjima, uključujući i NATO, prenela je RTRS.

Članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali su u Briselu sa Mogerinijevom o evropskom putu BiH i političkim prilikama u toj zemlji.

"Konsenzus je evropski put. Kasnimo sa Upitnikom, procedurama, ali ovo je bila prilika da obavestimo da je sve dogovoreno oko odgovora, da su ostali prevodi i da će to biti gotovo za 20-30 dana", rekao je Dodik.

Evropski parlament će doneti mišljenje o BiH, čime će se zatvoriti procedura za mogući kandidatski status, rekao je Dodik.

Naglasio je da je šteta za BiH ukoliko ne budu brzo konstituisani organi vlasti, jer nije dovoljno samo izaći na izbore, a da vlast posle ne bude formirana.

"Onda dođete u situaciju da izbori nemaju smisla i da je narod doveden u zabludu", rekao je Dodik.

Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović rekao je, posle sastanka sa Mogerinijevom, da Evropska unija želi da BiH dobije kandidatski status najkasnije do novembra ove godine, prenosi portal Kliks.

Prema njegovim rečima, jasna je poruka Evropske komisije da je Zapadni Balkan u vrhu prioriteta EU.

"Ne govori se o proširenju jer mi jesmo Evropa, ali se govori o članstvu u institucijama EU. Treba da se institucionalno povežemo. Ovaj mandat Evropske komisije će biti iskorišćen kako bi svi napravili iskorake, a za BiH je to kandidatski status", zaključio je Džaferović.

Mogerinijeva pozdravila rešenost Predsedništva BiH da rade zajedno

Federika Mogerini je na sastanku sa članovima Predsedništva BiH pozdravila njihovu rešenost da rade zajedno, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove.

Mogerinijeva je istakla da će ujedinjenost u njihovom delovanju biti za dobrobit BiH i svih građana. 

U ovom pogledu, uloga Predsedništva će biti krucijalna u smanjivanju političkih tenzija i promovisanju pomirenja, navodi se u saopštenju. 

Mogerinijeva se tokom sastanka složila sa članovima Predsedništva da je značajno, bez odlaganja, formirati Savet ministara i vlasti na svim nivoima i izrazila opredeljenost evropskoj perspektivi BiH i naglasila da do kraja godine želi da vidi trajan napredak BiH i regiona ka EU. 

Kako se navodi u saopštenju, Mogerinijeva je rekla da je neophodno pozabaviti se brojnim izazovima, između ostalog, izbornom reformom, sprovođenjem odluka Ustavnog suda i jačanjem pravosuđa, nastavkom socioekonomske reforme.

Istovremeno, BiH treba što pre da preda sve odgovore na Upitnik da bi Evropska komisija finalizovala mišljenje o zahtevu te zemlje za članstvo u EU.

Istakla je posvećenost EU perspektivi BiH i dodala da želi da vidi "nepovratan napredak" i BiH i država Zapadnog Balkana ka EU do kraja godine.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik sa članovima Predsedništva Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem boravi u dvodnevnoj poseti Briselu.

Današnji sastanak sa Mogerinijevom u Briselu istovremeno je bio i prva zajednička poseta inostranstvu tročlanog Predsedništva BiH. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара