Atina, glasanje o Prespanskom sporazumu u petak

Grčki parlament glasaće u petak o ratifikaciji Sporazuma iz Prespe, koji je Grčka potpisala sa Makedonijom o promeni ustavnog imena makedonske države u Republiku Severnu Makedoniju, javlja AP. Time bi bio razrešen i spor koji 27 godina opterećuje odnose Skoplja i Atine.

Nakon jučerašnje plenarne debate u grčkom parlamentu, danas je nastavljena debata o ratifikaciji sporazuma koja bi trebala da se završi činom glasanja o ratifikaciji.

Kabinet predsednika grčkog parlamenta Nikosa Vucisa saopštio je da je glasanje o ratifikaciji sporazuma sa susednom Makedonijom o promeni imena te zemlje radi normalizacija odnosa i omogućavanja pridruživanja NATO-u odloženo za petak.

Glasanje je bilo planirano za večeras, ali je odloženo zbog velikog broja poslanika koji žele da govore tokom debate o Prespanskom sporazumu, pa je procenjeno da neće biti dovoljno vremena da se omogući svim poslanicima koji su se prijavili da govore da iznesu svoj stav.

Prema sporazumu potpisanom prošle godine, Makedonija će promeniti ime u Severna Makedonija, a Grčka neće blokirati ulazak zemlje u NATO i približavanje EU.

Demonstranti iz Komunističke partije Grčke postavili su rano jutros iznad zidina drevnog Akropolja dva ogromna transparenta protiv tog sporazuma, prenosi AP.

Grčki poslanici koji su se juče obratili u grčkom parlamentu nisu odstupili od svojih partijskih stavova.

Opozicija je tvrdila da je sporazum štetan, dok oni iz vladajuće Sirize smatraju da je Prespanski sporazum istorijski značajan i nacionalno koristan.

Predsednik grčkog parlamenta Nikos Vucis je rekao da je slogan, koji se koristi na protestima u Grčkoj "Makedonija je jedna i Grčka" iredentistički, ističući da je Prespanski sporazum od istorijskog značaja kako za Balkan, tako i za Evropsku uniju.

Protesti protiv Prespanskog sporazuma, sukobi sa policijom

Grčka policija ispalila je suzavac i koristila šok bombe kako bi rasterala grupu demonstranata koji su pokušali da probiju policijski kordon ispred grčkog parlamenta u Atini.

Veruje se da su počinioci, koji su na ulice izašli protestujući protiv Prespanskog sporazuma o rešenju spora o imenu Makedonije, pripadnici ultradesničaskih grupa.

Demonstranti su, kako prenosi AP, policiju gađali kamenjem, bakljama i molotovljevim koktelima.

Za sada nema informacija o mogućim povredama i hapšenja, ali je policija ranije danas saopštila da je uhapšeno između 60 i 70 osoba zbog toga što su planirali nasilne činove.

Procenjuje se da se večeras okupilo 2.500 demonstranata.

Demonstranti su se iz istog razloga ranije večeras okupili i ispred američke ambasade u glavnom gradu Grčke, javlja ANA.

Kako prenosi agencija, protest je počeo mirno, a demonstranti su uzvikivali slogane protiv premijera Grčke Aleksisa Ciprasa i predsednika države Prokopiosa Pavlopulosa.

Demonstranti su nosili transparente i pozivali na referendum.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво