Razgraničenje BiH i Srbije mora biti prihvatljivo za obe zemlje

Rešavanje graničnog spora između Srbije i BiH, ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak smatra jednim od najvažnijih pitanja za postizanje dugoročne stabilnosti između dve zemlje.

Ministar Crnadak se nada „da će predstavnici bošnjačkog naroda uložiti dodatni napor kako bi se došlo do rešenja, jer konačni izgled granice treba da bude prihvatljiv za sve i funkcionalan na mikrolokacijama na koje se odnosi".

Crnadak je uveren da nijedno od rešenja koja su pominjana u dosadašnjim razgovorima nije usmereno ni protiv koga u BiH.

Govoreći o odnosima i budućoj saradnji BiH i Srbije on apostrofira značaj infrastrukturnog povezivanja kao najznacajnijeg za razvoj ekonomije, za nove investicije i bolju povezanost naroda i država.

Istovremeno, Crnadak dodaje da zbog veoma komplikovanog sistema donošenja odluka u BiH, ne može da proceniti ni kada će doći do konačne realizacije projekta izgradnje najavljenog autoputa Beograd-Sarajevo uz podršku Turske.

Kako kaže, ipak se nada da će projekat izgradnje puta, koji je zamišljen tako da stvori svojevrstan prsten, sa jednim smerom preko Tuzle, a drugim preko Višegrada, biti realizovan što pre, jer je, dodaje, "ovo pitanje od velikog interesa i za Republiku Srpsku i za Bosnu i Hercegovinu".

Ideju o zajedničkom nastupu na trećim tržištima vidi kao dobru i korisnu za obe zemlje i posebno naglašava odličnu saradnju u oblasti trgovine i ekonomije između Srbije i BiH, i zajedničke aktivnosti ministra Rasima Ljajića i ministra Mirka Šarovića.

"Otvaranje zajedničkog trgovinskog predstavništva u Istanbulu je konkretan pokazatelj da ovaj pristup daje rezultate i nadam se da će biti još sličnih primera u budućnosti", kaže Crnadak.

Takse koje su uvele prištinske vlasti, prema rečima Crnadak, anticivilizacijske su i antievropske i predstavljaju direktan udarac, ne samo na ekonomske interese Srbije i BiH, nego i na ukupne napore uložene u razvoj regionalnih odnosa.

"Mi nismo učinili ništa da prouzrokujemo ovakvu odluku Prištine i zato se ova situacija može rešiti samo na jedan način, a to je da Priština povuče svoju odluku. Potezi kao što su takse od 100 odsto vraćaju celi region unazad i ako ostanu na snazi, mogu proizvesti domino efekat negativnih reakcija u narednom periodu", zaključio je Crnadak.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво