Skoplje: Makedonski ostaje jedini službeni jezik na celoj teritoriji

Makedonski jezik sa ćirilicom ostaje jedini zvanični jezik na celoj teritoriji zemlje, kao i u međunarodnim odnosima, saopštila je makedonska vlada.

Zakon o upotrebi jezika u Makedoniji ne uvodi potpunu dvojezičnost na teritoriji te zemlje, niti u javnoj upravi, navodi se u saopštenju vlade nakon optužbi opozicije da je država postala dvonacionalna zbog stupanja na snagu ovog zakona, prenosi TV21.

Makedonska vlada je u saopštenju napomenula da u opštinama gde manjinske zajednice nisu zastupljene sa više od 20 odsto građana, neće ni biti primene zakona, niti novih zapošljavanja.

Zakon o jezicima je stupio na snagu prošle sedmice, nakon što je objavljen u Službenom glasniku, potpisao ga je predsednik skupštine, ali ne i predsednik države, kako nalažu makedonski zakoni.

Predsednik je odbio da potpiše ukaz o stupanju na snagu ovog zakona, obrazlažući svoju odluku ocenom da je zakon u suprotnosti sa ustavom.

Najviše negodovanja se pojavilo usled činjenice da je albanska manjinska zajednica u Makedoniji jedina manjina koja je u ukupnom broju stanovništva zastupljena sa 20 i više odsto.

Makedonska opozicija sa VMRO-DPMNE na čelu smatra da se ovim zakonom omogućava Albancima da na celoj teritoriji Makedonije koriste usluge na albanskom jeziku, iako je njihova zastupljenost sa 20 i više odsto prisutna samo u severozapadnim delovima države.

broj komentara 9 pošalji komentar
(petak, 18. jan 2019, 20:26) - Djekna [neregistrovani]

Severna Makedonija

Severna Koreja, Severna Makedonija, sta me boli uvo? Njihove drzave, njihove stvari.

(petak, 18. jan 2019, 18:40) - anonymous [neregistrovani]

@Manjine

Makedonija je postojala, postoji i postojace. Kao i makedonski narod.

(petak, 18. jan 2019, 16:58) - anonymous [neregistrovani]

@Makedonac

Nije u pitanju radovanje vašoj situaciji, već je poštovanje zvaničnog stava vaše vlade. Mi smo vas nazivali Makedoncima, čak i kad niko nije hteo (vreme BJRM), a vama ako smeta to što mi poštujemo volju vaše vlasti, onda promenite, pa ćemo poštovati vaš novi naziv ...

(petak, 18. jan 2019, 16:54) - anonymous [neregistrovani]

@Интересантно

Вама се ништа није десило, сами сте изабрали да уместо БЈРМ будете Северна Македонија. А подршку овде сте изгубили признањем тзв државе "косово" .

(petak, 18. jan 2019, 16:12) - Makedonac [neregistrovani]

Interesantno

Interesantno kako vasi citaoci koji komentarisu koriste termin severnomakedonci...kao da su jedva docekali da nam se ovo desi...

(petak, 18. jan 2019, 15:29) - anonymous [neregistrovani]

Samo ce se u zapadnom delu Severne Makedonije

Govoriti albanskim jezikom kao sluzbenim.Oni ce i dalje samo albanski jezik govoriti u tom delu S.Makedonije.Oni rade na kompletnoj razgradnji navedene drzave.Prvo ce se žaliti na jezik posle na programu školama pa ce malona ulice da su im ugrozena prava pa ce onda podelana dva dela.To je jedino realno od njih ocekivati.Samo ostvarenje Velike Albanije ce ih trenutno zadovoljiti.Ipak su oni jedini "pouzdani"saveznici SAD na Balkanu.Bar su tako zvanično izjavili.

(petak, 18. jan 2019, 14:50) - anonymous [neregistrovani]

Svaka demontaža obavlja se na isti način

Najpre olabaviš jedan šraf, pa onda drugi, pa treći... pa negde treba malo odvijač, negde treba da se kucne čekićem...odavde podupreš - odande izbiješ...Jedan po jedan - skineš sve šrafove. Posle....

(petak, 18. jan 2019, 12:12) - anonymous [neregistrovani]

Мањине

Нисам сигуран да је закон добар, шта са крајевима где су мањине заступљене са близу 100% а тај тренд ће брзо да се појачава? Можда ускоро северномакедонски народ постане мањина па се изгласа обрнуто?

И зашто се још увек користе стара неважећа имена државе а и нације?? Македонија више не постоји као држава.

(petak, 18. jan 2019, 11:52) - anonymous Lala [neregistrovani]

Kako mi se cini

"veselje" tek dolazi .