Sedma žrtva gripa u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je prijavljeno 8.460 obolelih od gripa i sedam smrtnih slučajeva, ali se procenjuje da je broj obolelih četiri puta veći, objavljeno je u Zagrebu.

Iz Nacionalnog referentnog centra upozoravaju da prave brojke tek stižu.

"Smatra se da je realan broj obolelih četiri puta veći od prijavljenih. Ako gledamo dinamiku i dokazane slučajeve, a sada smo na vrhuncu epidemije koja će potrajati osam sedmica vrlo visokim intenzitetom. Mogu reći da takve brojke nismo imali u poslednjih 10 godina", izjavio je za HRT šef Nacionalnog referentnog centra za influencu doktor Vladimir Draženović.

Draženović je ukazao da ove godine hara virus gripa tipa A koji je za oko 30 posto opasniji od prošlogodišnjeg tipa, a najveći je problem što on poslednjih tri godine nije bio u opticaju pa su mnogi stanovnici izgubili otpornost Draženović.

Virus jednako napada sve, ali postoje rizične grupe kao što su trudnice, hronični bolesnici, pacijenti na iminosupresivnoj terapiji.

Ovaj virus može izazvati tešku kliničku sliku kod mlađih, prethodno zdravih ljudi, a ugrožena su i mala deca, upozorila je u razgovoru za HTV direktorka Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

Kako prenosi agencija Hina Markotićeva je poručila da nema razloga za paniku i da je termin "vanredna situacija" malo prejak jer je sad vreme "zahuktavanja sezone gripa" i da je to očekivano.

Markotićeva je preporučila vakcinisanje, objasnivši da je vakcina i dalje delotvorna, bez obzira što je sezona gripa počela.

Hrvatski portal Indeks, međutim, javljaju da vakcina više nema a da se ne mogu ni naručiti jer ih od sredine decembra nema ni u Evropi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво