Šarović: BiH prihvatila razgovor sa Prištinom o nametnutim taksama

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je da je kosovska strana, na zahtev Bosne i Hercegovine, prihvatila razgovor o stavljanju van snage odluke o uvođenju taksi od 100 posto na robu iz te zemlje. Iz Prištine poručuju da je Kosovo pozitivno odgovorilo na zahtev Bosne i Hercegovine za sastanak u okviru CEFTA-e u vezi taksi za robu iz Bosne i Srbije, ali da ti pregovori nemaju nikakve veze sa ukidanjem stopostotno uvećanih taksi.

U toku su, kaže Mirko Šarović, intenzivne pripreme za "bilateralne sastanke na ekspertskom nivou" kako bi se došlo do adekvatnog rešenja i sprečile dalje posledice izazvane spornim prištinskim merama.

"Ne možemo predvideti ishod, ali važno je da smo uspeli otvoriti pregovore na ekspertskom nivou. Umesto da uvodimo kontramere, što ne bi koristilo nikome, stvorili smo uslove da se problemi rešavaju na stručnom nivou, jer naš primarni cilj je da zaštitimo domaće privrednike koji poslednjih meseci ne mogu da izvoze u skladu s pravilima slobodne trgovine i sprečimo dalje štete", rekao je Šarović za sarajevski portal Kliks.

Inače, Bosna i Hercegovina oštećena je za najmanje 4,5 miliona dolara otkako je Priština uvela takse na proizvode iz naše zemlje.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je u sredu da se ne može odbiti zahtev SAD za ukidanje carina na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Gaši: Prihvaćeni razgovori s BiH nisu o ukidanju taksi

Portparolka prištinske vlade, Donjeta Gaši potvrdila je da je Kosovo pozitivno odgovorilo na zahtev Bosne i Hercegovine za sastanak u okviru CEFTA-e u vezi taksi za robu iz Bosne i Srbije, ali je dodala da ti, kako je rekla, pregovori nemaju nikakve veze sa ukidanjem stopostotno uvećanih taksi, penela je Koha onlajn.

"Bosna i Hercegovina je podnela zahtev za sastanak o bilateralnim pitanjima u okviru CEFTA-e. Kosovo je odgovorilo pozitivno i verovatno će ministar trgovine na Kosovu prisustvovati sastanku u Bosni krajem januara", rekla je Gašijeva.

Dodaje da će Priština saslušati njihove zahteve, ali će istovremeno braniti svoje stavove i principe.

"Dakle, to nema nikakve veze sa pregovorima o ovom pitanju, ali Kosovo će braniti svoju poziciju i principe odluke o taksama. Kosovo je dužno da poštuje ovaj oblik komunikacije u okviru CEFTA-e ", rekla je Gašijeva za Radio Slobodnu Evropu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво