Ciprasovoj vladi izglasano poverenje

Vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa preživala je glasanje o poverenju, što otvara put za ratifikovanje Prespanskog sporazuma postignutog prošle godine sa Skopljem.

Podršku premijeru dao je 151 od 300 poslanika u grčkom parlamentu, čime je izbegnuto raspisivanje vanrednih izbora, javlja Rojters.

Aleksis Cipras je nakon glasanja poručio da je glas za poverenje vladi – glas za stabilnost u zemlji.

"Dobili smo poverenje sa našom jedinom brigom, da nastavimo da se bavimo potrebama i interesima grčkog naroda", rekao je Cipras novinarima. 

Cipras je u nedelju pozvao parlament da glasa o poverenju vladi, nakon što je njegov desno orijentisani koalicioni partner Panos Kamenos podneo ostavku na mesto ministra odbrane zbog sporazuma sa Skopljem.

Prespanski sporazum, kojim se okončava spor Atine i Skoplja oko imena, potpisan je u junu 2018. godine.

Makedonski parlament je prošle nedelje usvojio amandman kojim je ta država preimenovana u Republiku Severnu Makedoniju – u skladu sa ovim sporazumom.

Ako Prespanski sporazum ratifikuje i parlament Grčke, to će značiti kraj 27-godišnjeg spora dve države koji je u nekim periodima dostizao dramatične razmere, kao što su bile ekonomske blokade koji je Atina uvela devedesetih godina.

Postizanju sporazuma dve strane u velikoj meri je pomogla međunarodna zajednica, pre svih izaslanik UN Metju Nimic, koji je dvadesetak godina posredovao u ovim pregovorima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво