Ciprasova vlada na ispitu, hoće li preživeti glasanje o poverenju

Grčki parlament raspravlja o poverenju vladi, a glasanje je sutra. Vladajuća koalicija se raspala, jer je nacionalistička stranka Nezavisni Grci nezadovoljna Prespanskim sporazumom kojim je okončan spor oko imena Makedonije. Premijer Aleksis Cipras odlučan je da reši 27 godina dug spor, bez obzira na političku cenu.

Makedonija je već ispunila svoj deo sporazuma, sada se čeka Grčka. Ne bi trebalo da bude iznenađenja – procene su da će Cipras tesno dobiti na glasanju. Njegova Siriza ima 145 od 300 mesta u parlamentu i podršku jednog nezavisnog poslanika, potrebno joj je još najmanje pet glasova. Premijer traži podršku, jer kako kaže patriotska dužnost poslanika je da se ide do kraja u sprovođenju Prespanskog sporazuma.

"Postoji vreme kada se o nekom sudi ne ne osnovu reči, već dela. Postoji vreme za ključne odluke. Pozivam vas da govorite jasno i časno, da slušate svoju savest i poštujete interes naroda. Pozivam vas da date jasan odgovor – da li verujete ovoj vladi da nastavi da radi", poručio je grčki premijer Aleksis Cipras.

Pometnja vlada u redovima Nezavisnih Grka. Lider Panos Kamenos, do juče ministar odbrane, isključio je iz stranke dva poslanika koji nameravaju da podrže Ciprasa. Kaže da su ga prodali i izdali.

"Odlučio sam da okončam svoju političku karijeru posle svega što sam doživeo, ali sam obavezan da ne napuštam grčku zastavu koju, nažalost, vlada i opozicija odbacuju dajući Makedoniji sveto ime", ističe Panos Kamenos, lider Nezavisnih Grka.

I lider najveće opozicione stranke u Grčkoj, Nove Demokratije, poziva poslanike da pažljivo razmisle kako će glasati. Tvrdi – ukoliko Cipras preživi glasanje neće imati poverenje grčkog naroda.

"Vi odustajete od naših nacionalnih interesa. Ustupili ste makedonski identitet i jezik narodu u Skoplju. Kada je to traženo, neki su rekli ne, ali ste vi pristali. Sada pogrešno predstavljate istoriju", navodi Kirijakos Micotakis, lider Nove demokratije.

Cipras je rešen da ide do kraja, kada preživi glasanje, parlamentu će predložiti ratifikaciju Prespanskog sporazuma. Na osnovu njega Grčka više neće blokirati članstvo Severne Makedonije u NATO-u i Evropskoj uniji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара