Dodik: NATO je na strani neprijatelja, nije neutralan

NATO nije neutralna organizacija, jer se stavio na stranu neprijatelja srpskog naroda, izjavio je predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorad Dodik, uoči božićnog prijema organizovanog u sedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Milorad Dodik je naglasio da su pred BiH brojni zadaci među kojima je implementacija izbornih rezultata, jačanje suvereniteta BiH, što podrazumeva odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda i visokog predstavnika BiH, a tu je još i put BiH ka Evropskoj uniji.

"Pitanje približavanja BiH EU ne treba vezivati za pitanje NATO-a. Postoji rezolucija Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i ja ću je poštovati. Stav o NATO-u je isključivo vezan za činjenicu da je NATO nas bombardirao, naneo je ozbiljne štete srpskom narodu i usmeren je na razgradnju Republike Srpske u političkom smislu", rekao je Dodik, prenela je Fena.

Zbog toga, ističe, nije moguće da Srbi prihvate da budu deo tog saveza, jer bi to značilo potpunu razgradnju RS, a to nije ono što je njegova želja već je, kaže, njegova želja da Srpska bude jača i stabilna. 

"Nismo protiv toga da RS bude u okviru BiH, ali se moramo vratiti na okvire izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer samo tako može egzistirati. BiH koju su gradili visoki predstavnici je neuspešna i neodrživa", ponovio je Dodik.

Najavio je da će Narodna skupština RS na prvom zasedanju doneti izmene zakonskih rešenja koje će podrazumevati da se zatvorskom kaznom, od tri do deset godina, kažnjavaju osobe koje prekrše odluke tog entitetskog zakonodavnog tela u institucijama BiH. 

Ponovio je da SNSD-u nije samo i isključivo stalo do formiranja Saveta ministara BiH, ali spremni su, kaže, da prihvate odgovornost.

Rekao je i da su ga Bošnjaci "izigrali" jer je imenovan Denis Zvizdić u Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali se onda Stranka demokratska akcije (SDA) povukla iz imenovanja novog saziva za Savet ministara BiH.

O Srebrenici

Osvrnuo se na pitanje "genocida" počinjenog u Srebrenici, odbacujući nalaze Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju koji je utvrdio da se u tom gradu dogodio najstrašniji zločin, dodajući da Vlada RS predano radi na formiranju međunarodne komisije za Srebrenicu. 

Napomenuo je da se na današnjom skupu zajednički objedinjava obeležavanje više važnih datuma među kojima su Božić, pravoslavna Nova godina, kao i Dan Republike Srpske.

Govoreći o pismu Hrvatskoj kojim će se zatražiti zaštita državne imovine, Dodik je rekao da unutar Predsedništva BiH postoji konsenzus o tom pitanju, a ukoliko se to pitanje ne reši, spreman je da uvede reciprocitet. 

Potvrdio je da neće biti potrebna saglasnost državnih organa kada je u pitanju gradnja hidroelektrana na Drini, jer kaže da je ona na prostoru Republike Srpske i dodaje da sve što su iz RS od BiH tražili kada je u pitanju razvoj RS to nije podržano. 

"Tako je bilo za hidroelektrane na Drini koje smo hteli da gradimo sa italijanskim partnerom, kao i za pitanje izgradnje gasovoda koji je trebalo da ide iz Srbije. Ali to ćemo ponovo tražiti i to će biti ključna tačka našeg odnosa prema BiH, ali i boravka u BiH, jer ne mislimo da treba da budemo na mestu koje nas sprečava za bilo šta", istakao je Dodik.

broj komentara 12 pošalji komentar
(utorak, 15. jan 2019, 22:19) - anonymous [neregistrovani]

Svaka čast

Ovakovog političara nema nigdje. Svaka čast. Voditi 15 godina nacionalno osvjejštenu politiku, izvući RS iz beznađa u kojoj je uvedena nakon rata, osnažiti je u svakom smislu, otvoriti određene perspektive, i ostati na vlasti 15 godina u jednoj državi gdje stranici bukvalno sve moderiraju i postavljaju koga i kako hoće

(utorak, 15. jan 2019, 20:15) - anonymous [neregistrovani]

Radmanović je potpisao 2009 ...

...priatup BiH NATO! Uskoro, decenija!
Šta je Dodik radio kad je ovaj potpisivao? Zašto nije reagovao?
To sve govori da je Dodik obični demagog i ništa više.

(utorak, 15. jan 2019, 20:12) - anonymous [neregistrovani]

Igore, bravo!

Ne slutimo koliko je Dodik loš za RS. Ne slutimo.

(utorak, 15. jan 2019, 19:48) - Игор [neregistrovani]

Производња непријатеља

Нама никад доста стварања непријатеља. Тако се доста лакше опстаје на власти и за све наше неуспехе и пропасти је у ствари крив непријатељ, а не ми, зар не.

(utorak, 15. jan 2019, 18:50) - anonymous [neregistrovani]

Tako je brate Milorade,sve je tacno sto si rekao...

Samo tako nastavi brate Milorade,odbrana,zastita i razvoj Republike Srpske je sveti zadatak svih Srba na svijetu.A,Ti brate MIlorade,za politiku koju vodis,imas podrsku cijelog srpskog naroda.Zivjele Srbija i Republika Srpska.

(utorak, 15. jan 2019, 18:29) - anonymous [neregistrovani]

Mile kaže ono što misli većina

Čovek se bori za svoj narod. Stav i karakter. Kaže ono što misli, to je sloboda.

(utorak, 15. jan 2019, 18:12) - anonymous [neregistrovani]

@Ništa ti nisi uspeo, moj Milorade...

Koliko mudro zborite, mozda vas i poslusa. Sve trci.

(utorak, 15. jan 2019, 18:04) - Огњен [neregistrovani]

Па ко је рекао...

да нам је НАТО пријатељ? Како неко ко је бомбардовао и Р. Српску и СРЈ али углавном Србију може бити пријатељ? Не може а и не мора, али можемо остварити неке односе међусобног уважавања и да се надамо и радимо на томе да ће Србија надживети ту творевину.

(utorak, 15. jan 2019, 18:01) - anonymous [neregistrovani]

...."nista ti nisi uspeo", a....

.....zar ti mislis, da bi ti - "uspeo"!? Pa, da tebe izaberemo, zar ne....

(utorak, 15. jan 2019, 17:47) - anonymous Lala [neregistrovani]

Kažite vi šta oće te ali ,

niko dosad nije više od Milorada brinuo i učinio za RS .