Dodik: NATO je na strani neprijatelja, nije neutralan

NATO nije neutralna organizacija, jer se stavio na stranu neprijatelja srpskog naroda, izjavio je predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorad Dodik, uoči božićnog prijema organizovanog u sedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Milorad Dodik je naglasio da su pred BiH brojni zadaci među kojima je implementacija izbornih rezultata, jačanje suvereniteta BiH, što podrazumeva odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda i visokog predstavnika BiH, a tu je još i put BiH ka Evropskoj uniji.

"Pitanje približavanja BiH EU ne treba vezivati za pitanje NATO-a. Postoji rezolucija Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i ja ću je poštovati. Stav o NATO-u je isključivo vezan za činjenicu da je NATO nas bombardirao, naneo je ozbiljne štete srpskom narodu i usmeren je na razgradnju Republike Srpske u političkom smislu", rekao je Dodik, prenela je Fena.

Zbog toga, ističe, nije moguće da Srbi prihvate da budu deo tog saveza, jer bi to značilo potpunu razgradnju RS, a to nije ono što je njegova želja već je, kaže, njegova želja da Srpska bude jača i stabilna. 

"Nismo protiv toga da RS bude u okviru BiH, ali se moramo vratiti na okvire izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer samo tako može egzistirati. BiH koju su gradili visoki predstavnici je neuspešna i neodrživa", ponovio je Dodik.

Najavio je da će Narodna skupština RS na prvom zasedanju doneti izmene zakonskih rešenja koje će podrazumevati da se zatvorskom kaznom, od tri do deset godina, kažnjavaju osobe koje prekrše odluke tog entitetskog zakonodavnog tela u institucijama BiH. 

Ponovio je da SNSD-u nije samo i isključivo stalo do formiranja Saveta ministara BiH, ali spremni su, kaže, da prihvate odgovornost.

Rekao je i da su ga Bošnjaci "izigrali" jer je imenovan Denis Zvizdić u Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali se onda Stranka demokratska akcije (SDA) povukla iz imenovanja novog saziva za Savet ministara BiH.

O Srebrenici

Osvrnuo se na pitanje "genocida" počinjenog u Srebrenici, odbacujući nalaze Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju koji je utvrdio da se u tom gradu dogodio najstrašniji zločin, dodajući da Vlada RS predano radi na formiranju međunarodne komisije za Srebrenicu. 

Napomenuo je da se na današnjom skupu zajednički objedinjava obeležavanje više važnih datuma među kojima su Božić, pravoslavna Nova godina, kao i Dan Republike Srpske.

Govoreći o pismu Hrvatskoj kojim će se zatražiti zaštita državne imovine, Dodik je rekao da unutar Predsedništva BiH postoji konsenzus o tom pitanju, a ukoliko se to pitanje ne reši, spreman je da uvede reciprocitet. 

Potvrdio je da neće biti potrebna saglasnost državnih organa kada je u pitanju gradnja hidroelektrana na Drini, jer kaže da je ona na prostoru Republike Srpske i dodaje da sve što su iz RS od BiH tražili kada je u pitanju razvoj RS to nije podržano. 

"Tako je bilo za hidroelektrane na Drini koje smo hteli da gradimo sa italijanskim partnerom, kao i za pitanje izgradnje gasovoda koji je trebalo da ide iz Srbije. Ali to ćemo ponovo tražiti i to će biti ključna tačka našeg odnosa prema BiH, ali i boravka u BiH, jer ne mislimo da treba da budemo na mestu koje nas sprečava za bilo šta", istakao je Dodik.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара