Albanski drugi službeni jezik u Severnoj Makedoniji

Predsednik Sobranja Taljat Džaferi potpisao je Zakon o upotrebi jezika, kojim se albanski uvodi kao drugi zvanični jezik u Severnoj Makedoniji.

Makedonski vicepremijer Bujar Osmani je objavio tu informciju i naveo da bi Zakon danas trebalo da bude objavljen u Službenom glasniku, prenosi MIA.

Zakon je prvo usvojen u januaru, a potom je najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE podnela više hiljada amandmana.

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov odbio je da potpiše Zakon i vratio ga u Sobranje.

Makedonski parlament je, bez amandmanske rasprave, sa 64 glasa za, bez glasova protiv i uzdržanih, usvojio Zakon o upotrebi jezika 14. marta prošle godine bez podrške VMRO-DPMNE.

VMRO-DPMNE: Objavljivanje zakona krivično delo

Najveća makedonska opoziciona stranka VMRO-DPMNE je upozorila direktora Službenog lista Makedonije Martina Kostovskog da način na koji je Zakon o jezicima objavljen u Službenom listu predstavlja krivično delo koje ne zastareva i za koje se ide u zatvor.

U saopštenju VMRO-DPMNE se ukazuje da je, kako ističu, "sporni" Zakon o jezicima u Makedoniji objavljen u Službenom listu iako ga nije potpisao predsednik države Đorđe Ivanov.

Predsednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi, visoki funkcioner albanske stranke DUI, koja je članica vladajuće koalicije, potpisao je u ponedeljak Zakon o jezicima i poslao ga Službenom listu na objavljivanje.

Džaferi je u nekoliko navrata u prethodnom periodu izjavljivao da će to učiniti bez potpisa šefa džave, kada proceni da je pogodan trenutak.

"Svi umešani će snositi odgovornost za kršenje zakona, procedura i ustavnosti prilikom usvajanja istih zakona. Socijaldemokratski savez još jednom siluje demokratiju i ruši pravni poredak Republike Makedonije", ističe se u saopštenju VMRO-DPMNE.

Ta stranka navodi da je, odmah nakon promene ustavnog imena zemlje, Vlada na čelu sa Zoranom Zaevim nezakonskim i nasilnim putem od Makedonije napravila dvojezičnu državu.

"Ovo je još jedan ružan i providan način da se aktuelna vlast, preko usvajanje nesuštinskih odluka za Albance, približi albanskom izbornom telu pred predsedničke izbore i da izmanipuliše albanske glasove", navode iz VMRO-DPMNE.

U zaključku saopštenja najveće opozicione stranke u Makedoniji piše da je to "samo još jedan pokušaj približavanja Albancima pre izbora putem pravljenja novih krivičnih dela, i da će jednog dana, kada budu sišli sa vlasti, snositi odgovornost pred pravnim sistemom Makedonije".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво