Moskva: Promena imena Makedoniji nametnuta spolja

Odluka makedonskog parlamenta o promeni imena te zemlje nametnuta je spolja i ne odražava volju naroda, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova uz zaključak da bi ovo pitanje trebalo da razmotri Savet bezbednosti UN.

"Ovo što vidimo je nastavak procesa veštačke promene imena države koja je nametnuta spolja s ciljem da se Skoplje uvuče u NATO što pre", navodi se u saopštenju, prenosi Tas.

Ministarstvo podseća da je 11. januara makedonski parlament izglasao usvajanje ustavnih amandmana o promeni imena zemlje u skladu sa Prespanskim sporazumom.

"Time je prekršen makedonski zakon. Stav predsednika Republike Makedonije i mišljenje većine stanovništva, koje odbacuje Prespanski sporazum, ignorišu se", ističe rusko ministarstvo.

U saopštenju se, takođe, skreće pažnja na nastavak protestnih okupljanja u Skoplju i drugim makedonskim gradovima što je, kako se navodi, pokazatelj duboke polarizacije društva.

"Očigledno je da ovakva metoda rešavanja pitanja od nacionalnog značaja za budućnost zemlje ne odražava volju njenog naroda i ne može da služi kao instrument za dugoročno rešenje za problem imena zemlje", navodi ministarstvo.

O opasnosti situacije koja bi mogla da potkopa stabilnost i bezbednost na Balkanu rečito svedoči, stoji u saopštenju, nedavni razvoj događaja u Grčkoj – povlačenje lidera partije Nezavisnih Grka Panosa Kamenosa iz vladine koalicije, kao posledica Prespanskog sporazuma, kao i to što se grčka vlada suočava sa glasanjem o poverenju.

Rusko ministarstvo naglašava da je Prespanski sporazum u Atini "proguran" uz zaobilaženje mišljenja grčkih građana, pri čemu nema reči o eventualnom referendumu o tom pitanju.

Imajući to u vidu, Moskva ističe da dobro izbalansirano rešenje za problem imena te zemlje mora biti nađeno "bez pritiska spolja i nametanja vremenskih rokova i uslova spolja, a uz oslanjanje na široku javnu podršku i isključivo unutar pravnih okvira".

"Pretpostavljamo da ovo pitanje mora razmotriti Savet bezbednosti UN u skladu sa Članom 3 Rezolucije 845 SB UN", zaključuje se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво